Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Bostadspriserna sakta uppåt

Publicerad: 14 Mars 2017, 14:06

Priserna har stigit minst i Stockholmsområdet.

Foto: Johanna Åfreds

Amorteringskravet har lett till långsammare prisökning. Samtidigt gör det låga utbudet att priserna ändå stiger sakta uppåt, enligt Mäklarstatistik.


Den senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att bostadspriserna, både för villor och bostadsrätter, steg 1 till 2 procent på riks- och regionnivå den senaste månaden. På tre månader har bostadsrättspriserna i riket stigit med 3 procent och villapriserna med 2 procent.

– Man kan se att amorteringskravet har fått dubbla effekter. Efterfrågan har minskat något och den kraftiga prisökningen har stannat av. Samtidigt har utbudet blivit mindre vilket leder till att priserna fortsätter att stiga långsamt. På vissa begränsade marknader verkar en del bostadsägare ha fått upp ögonen för de nya uppskovsreglerna för reavinstskatt. Förhoppningsvis kan det leda till fler vill byta bostad framöver, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Stockholm är dock den region som har lägst prisökningar jämfört med riket och övriga storstadsregioner. Bostadsrätter och villor i Göteborgsregionen har stigit med 1-2 procent den senaste månaden och med 2-5 procent på tre månader.​ Även i Malmöområdet har priserna stigit 1-2 procent den senaste månaden.  På tre och tolv månader har bostadsrätter stigit relativt kraftigt i Malmö medan villapriserna ökar mindre.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.