Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Boverket kan få filial i Stockholm

Publicerad: 25 januari 2012, 13:29

Ledningarna för Boverket och BKN ser positivt på en eventuell sammanslagning.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Boverket och Statens bostadskreditnämnd, BKN, kan slås ihop. Det skulle sannolikt resultera i en ny myndighet lokaliserad till Karlskrona med en filial i Stockholm.

– Personligen tycker jag det vore bra om vi fick en avdelning i Stockholm. Som nationell myndighet måste vi ofta besöka huvudstaden för att samverka med andra myndigheter och organ.

Det säger Boverkets stabschef Ingemar Lönnbom. Han upplever att Boverkets medarbetare överlag är positiva till sammanslagningen.

– Men än har vi inte fått något konkret förslag att ta ställning till. Vi måste vänta och se vad som presenteras i kommande budgetar, så naturligtvis finns det en del funderingar och frågor i dagsläget, säger han.

Även Rolf Westerlund, stabschef på BKN, upplever att medarbetarna är positiva till en sammanslagning.

Ulf Perbo, statssekreterare hos bostadsminister Stefan Attefall, meddelar att sammanslagningen för tillfället bereds inom regeringskansliet. Därefter måste det slutgiltiga beslutet fattas i riksdagen, något som enligt Ulf Perbo kan ske redan första halvåret 2012.

Konsekvenserna av en eventuell sammanslagning finns beskrivna i en rapport som BKN och Boverket tog fram under hösten 2011 på uppdrag av regeringen. Enligt rapporten blir effekterna av en sammanslagning övervägande positiva. Den konstaterar att myndigheterna delvis har närliggande eller överlappande uppgifter och att det finns tydliga samordningsfördelar.

Men den viktigaste fördelen med en sammanslagning ligger enligt rapporten i synergier mellan myndigheternas utrednings- och analysverksamheter. En förstärkt analysfunktion är också regeringens främsta syfte med den eventuella sammanslagningen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev