Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Branschen ser goda effekter - men nu skrotas rot-avdraget

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

230 000 ansökningar om rot-avdrag kom in till Skatteverket före den 1 mars. Avdrag för 615 miljoner kronor har redan beviljats och 80 tjänstemän jobbar med att administrera resten av ansökningarna. De husägare som deklarerat elektroniskt ska få sina pengar före midsommar.

Den som utfört en renovering under perioden 15 april 2004 till 30 juni 2005 har haft möjligheten att dra av 30 procent av arbetskostnaden, maximalt 10 500 kronor. Det är i första hand villaägare som utnyttjat avdraget. 90 000 småhusägare har fått avdrag på i genomsnitt 6 600 kronor.
På Skatteverket bedömer man att rot-avdraget nått sitt syfte. Arbetslösa byggnadsarbetare har fått jobb.

Inom byggbranschen har man kunnat se positiva effekter.

-Även den här gången verkar det som om det blivit ett bra plus för statskassan och att svarta jobb blivit vita, säger Lars Jagrén, chefekonom på Sveriges Byggindustrier.

Det verkar som om företag inom måleri, plåtslageri och VVS är de som i första hand märkt av de positiva effekterna men en viss uppgång i antal jobb har det också varit för mindre byggföretag.
Arbetsgivarna och fackförbunden i byggbranschen gjorde en gemensam uppvaktning hos finansminister Pär Nuder under våren för att få regeringen att förlänga rot-avdraget. Men det finns inte med i vårbudgeten och det verkar inte heller troligt att de finns med i höstbudgeten.

En anledning är att rot-avdraget infördes av konjunkturpolitiska skäl och därför är det inte motiverat med riktade åtgärder till en byggbransch på väg in i en högkonjunktur.

-Vi var emot att det infördes med den motiveringen och hade hellre sett att man införde det för att komma till rätta med svartjobben. Det går inte att driva konjunkturpolitik med bidrag och det bör införas av strukturskäl. Och vi hade gärna sett ett avdrag för alla sektorer av hushållsnära tjänster, säger Lars Jagrén.

Målarmästarna har utvärderat tidigare omgångar av rot-avdrag och då dragit slutsatsen att av varje satsad krona har staten fått två kronor tillbaka. Även riksdagens revisorer har varit positiva i sina utvärderingar.
-Om bara var tredje, fjärde jobb inte hade blivit gjort annars räcker det för att avdraget ska betala sig, säger Lars Jagrén.
Även denna gång kommer rot-avdraget att utvärderas, bland annat med hjälp av enkäter som Skatteverket delat ut till dem som sökt bidrag, men vad som händer sedan är osäkert.

Regeringen har inte övertygats om att rot-avdraget är ett bra instrument för att motverka svartjobb.

-Generellt är det bättre att beivra brott genom regler och kontroller istället för att falla till föga och ta bort skatten, säger Erik Mohlin, sakkunnig på finansdepartementet.
För att motverka svartjobb väntas förslaget om omvänd skattskyldighet för moms genomföras. Det är också för tidigt att räkna ut byggentreprenadavdraget, nyckelfrågan där gäller hur det ska tillämpas för utländska entreprenörer. Man tittar också över hur man lagvägen ska kunna se till att de som jobbar på ett bygge bär synliga ID-brickor.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.