Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Brexit sänker europeisk byggmarknad

Publicerad: 29 november 2016, 13:00

Sedan Brexit-segern har Storbritanniens bygginvesteringar justerats ner med i genomsnitt 2,4 procentenheter per år perioden 2016–2018.

Illustration: Pixabay

En ny prognos från Euroconstruct justerar ner tillväxten för den europiska byggmarknaden 2016 till 2 procent. Det är tredje gången i rad som Euroconstruct justerar ner prognosen. Det är främst Storbritannien som efter segern för Brexit bidrar till den svagare utvecklingen.


Euroconstruct är en sammanslutning av ekonomiska och tekniska undersökningsinstitut från 19 olika länder i Väst- och Centraleuropa som bland annat tar fram konjunkturprognoser för den europeiska byggmarknaden. I deras senaste konjunkturprognos justeras tillväxten för den europeiska byggmarknaden 2016 ner för tredje gången i rad, från 3,0 procent i december 2015 och 2,6 procent i juni i år till 2,0 procent i den senaste rapporten.

Även prognosen för 2017 och 2018 har justerats ned med i genomsnitt 0,4 procentenheter per år jämfört med junirapporten. De länder där de förväntade bygginvesteringarna sänkts mest mellan 2016 och 2018 är Polen och Tjeckien. Men Storbritannien, som har stor andel av den europeiska byggmarknaden, är det land som mest bidrar till den svagare utvecklingen i Europa. Orsaken är sommarens omröstning där Brexit-sidan segrade.

Sedan Brexit-segern har Storbritanniens bygginvesteringar justerats ner med i genomsnitt 2,4 procentenheter per år perioden 2016–2018. Det motsvarar cirka 7,7 miljarder Euro under prognosperioden eller en tredjedel av den totala nedjusteringen som gjorts av alla 19 medlemsländer i Euroconstruct.

– Nedjusteringen för Storbritannien är en spegling av den osäkerhet som valresultatet har skapat, snarare än en faktisk effekt. Vi vet inte vilket avtal Storbritannien kan få med EU framöver, säger Bengt Henricson på Prognoscentret som är det analysföretag som representerar Sverige i Euroconstruct.

Flera osäkerheter

Rapporten från Euroconstruct speglar också andra osäkerheter på den europeiska marknaden. Till exempel är det oklart hur Donald Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet kommer att påverka Europa. Dessutom väntar flera omröstningar med osäker utgång runt om i Europa, bland annat den kommande folkomröstningen om den italienska författningsreformen.

– Det är ett antal länder som har omröstningar framöver och om protektionistiska krafter vinner gehör i dem adderar det ytterligare osäkerheter kring hur handel och rörlighet inom Europa ska se ut på lång sikt. Exempelvis svensk byggbransch är beroende av den fria rörligheten där hantverkare från andra EU-länder kan jobba i Sverige. Än så länge känns det långsökt att det händer, men om den fria rörligheten begränsas blir det svårt för Sverige att hålla dagens byggtakt, säger Bengt Henricson.

Ytterligare en dämpande faktor är att stora delar av den europeiska marknaden ännu inte återhämtat sig från finanskrisen 2008–2009 då nybyggnationen rasade med drygt 40 procent. Det gäller till exempel länder som Spanien, Irland och Portugal.

– Efter en nedgång av den typen brukar det finnas utrymme för en starkare positiv rekyl uppåt. Men det ser vi inte. Det positiva man kan säga är att det rör sig i rätt riktning, vi har tillväxt, men den är svag, säger Bengt Henricson.

Sverige går mot strömmen

Samtidigt finns det ljuspunkter. Den nordiska byggmarknaden är stabil och Sverige har ända sedan 2012 gått mot strömmen tack vare ett ökat bostadsbyggande. Den europeiska ROT-sektorn är också stabil och drivs bland annat av målen om energieffektivisering av fastighetsbeståndet.

– Om man med bra marknad menar tillväxt så är den europeiska byggmarknaden ingen bra marknad i dag. Vill man hitta delar med stark tillväxt så får man lov att titta djupt i rapportens subsegment för att hitta dem, säger Bengt Henricson.

Relaterade artiklar

Det betyder brexit för svenska byggare

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.