Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Brist på arbetskraft minskar Stockholms tillväxt

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Stockholmskonjunkturen visar nu vissa tecken på avmattning. Konjunkturindikatorn faller svagt från 34 till 31. Landet som helhet faller kraftigare från 23 till 17, vilket visar att det är Stockholms som hindrar landets konjunktur från att falla snabbare. Samtidigt ser vi nu en byggboom i Stockholm. Konfidensindikatorn 72 för byggbranschen är en klar rekordsiffra för de mätningar som gjorts i Stockholmsbarometern. Det finns dock tecken på överhettning i branschen. (Bild: Johan Treschow, analytiker.)


- Bristen på arbetskraft i byggbranschen är ett typexempel på hur Stockholms arbetsmarknad i många fall är för liten. De överhettningstendenser vi kan se är ett resultat av att EU inte har ett fungerande tjänstedirektiv på plats, att vi inte har bostäder till folk som vill flytta hit och att vi behöver bättre infrastruktur för att folk ska kunna arbetspendla till Stockholm. Detta gör att konjunkturen viker snabbare och att vi förlorar tillväxt.

Det säger Peter Egardt, vd för Stockholms Handelskammare, med anledning av Stockholmsbarometern.

- Vi ser för andra kvartalet i rad att företagen över lag anställer färre än de själva förutspådde ett kvartal tidigare. Detta är ett tydligt tecken på ett avbräck för högkonjukturen, säger Johan Treschow ansvarig för ekonomisk analys på Stockholms Handelskammare.

Rapportens huvudpunkter:
- Stockholmskonjunkturen försvagas något, men befinner sig på en fortsatt hög nivå. Konjunkturindikatorn för Stockholms län minskar från 34 till 31 under sista kvartalet 2007. Avståndet till Sverige som helhet växer eftersom rikets konjunkturindikator minskar från 23 till 17. Stockholm fortsätter att driva på hela Sveriges konjunktur.

-  Nyanställningarna ökar i långsammare takt, men når fortsatt höga nivåer. Särskilt företag inom byggindustrin, databranschen och uppdragsverksamheten anlitar i högre utsträckning ny arbetskraft. Nyanställningarna för näringslivet totalt förväntas visserligen öka, men i avsevärt lägre takt.

- Konfidensindikatorn för byggindustrin mäter 72, vilket är den högsta noteringen sedan undersökningen startade. Det kan jämföras med riket som helhet vars indikator minskar från 34 till 20. Flertalet stora och nyligen påbörjade byggprojekt i Stockholm kan förklara skillnaden i utvecklingen.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.