onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Brittisk byggjätte i konkurs- marknaden skakar

Publicerad: 16 januari 2018, 12:44

I veckan gick Storbritanniens näst största byggare i konkurs. Dagen efter meddelade mindre byggbolag att de redan har tvingats sparka personal. Höghastighetsjärnvägen London-Manchester hotas.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Carillion som är Storbritanniens näst största byggföretag har ansökt om konkurs. De har även bland annat omfattande förvaltning av fastigheter och järnvägsunderhåll. Nu skakas hela den brittiska marknaden om eftersom Carillion har en lång rad pågående byggprojekt och andra serviceuppdrag. Risken är nu även att många andra företag och underentreprenörer kommer att gå samma öde till mötes.

Under tisdagen meddelade Cabinet Office Minister David Lidington att de företag som hade avtal med Carillion på den privata marknaden bara kommer att få statligt stöd i två dagar, enligt BBC News. Däremot har regeringen lovat att gå in med ekonomiska medel som ska göra att aktörer i de offentligt upphandlade projekten får ersättning.

Under 2016 köpte Carillion tjänster av andra företag till ett värde av 952 miljoner pund. De hade en affärsmodell som byggde på ett fåtal egna anställda och ett mycket stort antal underleverantörer. Det kan vara uppemot 30 000 företag som nu väntar på betalning från konkursföretaget.

Carillion har 20 000 anställda i Storbritannien och 43 000 totalt inräknat bland annat Kanada, Mellanöstern och Karibien.

BBC nämner några exempel på vad företaget ägnar sig åt: förvaltar 50 fängelser och bostadsbyggnader för 50 000 anställda inom militären, liksom sjukhus med plats för 11 500 patienter. Ett pågående kontrakt på 400 miljoner pund med omvandlingen av Battersea power station, och allra störst, en pågående joint venture gällande höghastighetsjärnvägen mellan London och Birmingham, Manchester och Leeds.

Carillions aktie störtdök under 2017 och tappade 90 procent av sitt värde. Bolaget har tillsammans med låntagare och regeringen försökt hitta en utväg utan att lyckas. Skälen till kollapsen är enligt BBC flera. De nämner alltför vidlyftiga affärer med stort risktagande i Mellanöstern. De listar även årslånga förseningar på grund av byggfel i Midland Metropolitan Hospital i Sandwell och Royal Liverpool Hospital. Dessutom en större förbifart i Aberdeen som försenats på grund av inledande markproblem.

Under 2017 vinstvarnade Carillion tre gånger på fem månader. Carillion har skulder på 900 miljoner pund och det fattas 600 miljoner pund i företagets pensionsfond.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev