Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Bygg är för roligt för att väljas bort"

Publicerad: 5 mars 2009, 09:49

Visst finns en viss oro för att petas ut under lågkonjunkturen, bland tjejerna, men också en hel del framtidstro.– Jag har varit med om flera lågkonjunkturer och jag tror att duktiga medarbetare alltid finner vägar. Jag tror också att det går att komma igen när det vänder om man tvingas göra något annat ett tag,  säger Ingela Lindholm, distriktschef på Skanska Region Hus.


Gardiner, vinröd plysch, knallröda fåtöljer och punktbelysning ger fikarummet i projektkontoret där Ingela Lindholm, distriktschef på Skanska Region Hus Stockholm, bjuder på kaffe en ombonad känsla.

– Så här ser det ut på flera projektkontor nu. Det är nog en effekt av att det finns fler kvinnor på projekten, berättar Ingela Lindholm.
Här, strax nedanför Södersjukhuset på Södermalm i Stockholm, bygger företaget ett mediehus åt MTG-koncernen.

Faktiskt så är ökad trivsel på alla plan en fördel med fler kvinnor på byggarbetsplatserna. Själv har Ingela Lindholm alltid trivts i den mansdominerade miljön. En värld med enkel och rak kommunikation där man får saker gjorda – och som tjej kanske lite extra uppmärksamhet.

Men nu, som både kvinna och chef, vill hon verka för att fler tjejer anställs.

– Jag vill också poängtera för dem hur viktigt det är att tala om vad de vill, att formulera mål. Det tror jag är en skillnad mellan tjejer och killar, säger Ingela Lindholm.

Det är lätt att bli nöjd, menar hon.

Själv har Ingela Lindholm provat nästan alla befattningar i linjeorganisationen, alltid trivts och inte riktigt tänkt på att hon ville vidare. Först när tillfället dök upp och en manlig kollega hoppade av ett projekt gick det upp för henne att hon själv kunde bli projektchef och göra det lika bra.

Hon fick chansen.

– Först då fick jag upp ögonen för att vara chef. Jag hade inte nämnt det tidigare för mina chefer vid utvecklingssamtalen. Därför tycker jag att det är jätteviktigt att verkligen stötta tjejer att tala om vad de vill.

Själv är Ingela Lindholm ett levande exempel på att det går att ta sig in i byggbranschen och bli kvar trots lågkonjunktur. När hon gick ut som gymnasieingenjör 1992 var svensk ekonomi i botten och byggbranschen gick på knä. Ingela Lindholm kom in som praktikant på Skanskas dåvarande dotterbolag Olsson och Skarne.

– Jag tror att det stärker mig att ha varit med om lågkonjunkturer förut. Jag vet att företagen måste anpassa sig.

Erfarenheterna från tidigare lågkonjunkturer har satt spår.

– Det har präglat mig så att jag har blivit sparsam och ekonomisk i projektstyrningen, men det tror jag bara är positivt. Det är nog skillnad om man lär sig i högkonjunktur, säger hon.

Ingela Lindholm hoppas verkligen att den här krisen inte får samma effekter som den i början av 1990-talet, då branschen tappade en hel generation byggare. Förhoppningsvis finns en medvetenhet om att mångfalden är viktigt.

– Byggbranschen behöver tjejer. Arbetsplatserna mår mycket bättre. Bland annat är kvinnors sinne för ordning och reda och rätt och riktigt viktigt. Det gör att vi kompletterar varandra i teamet, vilket är jätteviktigt, säger Ingela Lindholm.

Ett av hennes egna mål är att skapa ett distrikt som är lönsamt, men där man också har en gemenskap mellan yrkesarbetare och tjänstemän som bidrar till att man känner varandra bättre i projekten.

Två andra tjejer som jobbar på projektet på Södermalm är Josefina Blomberg, projektingenjör, och Katarina Kvant Suber, produktionsledare. Båda är civilingenjörer som gick ut väg- och vatteninriktningen i Lund respektive KTH i Stockholm år 2006, när byggbranschen stod i blom.

– Det var väl tur att jag gick ut när det var högkonjunktur och att jag fick in en fot, säger Josefina Blomberg.

Hon oroas lite av det tvärstopp som branschen drabbas av.

– Det är klart att jag tänker på det. Lite rädd är jag för att åka ut, men det är ju inte mycket man kan göra åt det, säger hon.

– Jo, man vet ju inte riktigt när det vänder, säger Katarina Kvant Suber.
Men på det hela taget verkar det vara en positiv skara som visar runt på projektet.

– Jag tror inte att lågkonjunkturen kommer att motverka trenden att fler tjejer söker sig till byggbranschen eller ingenjörsyrkena. Många väljer utbildning av rent intresse, säger Ingela Lindholm.

Det kan hända många saker under den fem år långa utbildningen, så hon tror inte det spelar så stor roll.

– Jag har varit med om flera lågkonjunkturer och jag tror att duktiga medarbetare alltid finner vägar. Jag tror också att det går att komma igen när det vänder om man tvingas göra något annat ett tag. säger Ingela Lindholm.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.