Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bygg boomar i Stockholm

Publicerad: 10 maj 2017, 08:47

Byggindustrin i Stockholm uppvisar de högsta siffrorna på sex år i Stockholms Handelskammare konjunkturbarometer. Bygg är en viktig motor för huvudstadens ekonomi.


Ekonomin i Stockholms län är fortsatt stark första kvartalet 2017. Byggindustrin uppvisar de högsta siffrorna på sex år. Byggbranschen har ökat med 3 enheter sedan föregående period.

– Det är positivt. De senaste kvartalen har bygg stått och stampat trots skriande byggbehov, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Han har svårt att säga exakt vad det beror på att byggbranschen har tagit fart.

– Det kan vara så att många företag i branschen har varit oroliga för hur amorteringskravet och andra nya regleringar skulle slå, men det verkar inte som att de har slagit till hushållens nödbroms. Nu har de satt sig lite. Dammet har lagt sig och det kanske har fått bolagen att våga bygga, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Ökningen inom byggbranschen gäller i hela landet men är störst i Stockholm. Här ökar nu också antalet anställda i byggsektorn.

– Det är ingen markant ökning, men branschen är väldigt positiv på sikt. Byggbranschen är den bransch som sänder mest positiva signaler om att öka antalet anställda framöver, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Det finns dock en risk att en del av företagen bli besvikna.

– Jag är tveksam till att man kommer att kunna hitta folk med rätt kompetens, säger Andreas Hatzigeorgiou

Stockholmsbarometern har tagits fram av Konjunkturinstitutet på uppdrag av Stockholms Handelskammare. Stockholmsbarometern ges ut en gång i kvartalet.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.