Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bygg går mot strömmen i vikande konjunktur

Publicerad: 30 januari 2019, 15:31

Byggarna börjar åter se ljusare på orderstockens storlek.

Foto: Elin Bennewitz

Konjunkturinstitutets barometer föll brett för fjärde månaden i rad i januari. Men byggsektorn går mot strömmen som enda bransch.


Barometerindikatorn föll för fjärde månaden i rad i januari, från 105,6 i december till 101,9. Nedgången förklaras av svagare signaler från samtliga ingående sektorer med undantag för bygg- och anläggningsverksamhet.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg marginellt för andra månaden i rad till följd av en vändning i den nedåtgående trenden i synen på orderstockarnas storlek. Nivån på indikatorn pekar på ett något starkare läge än normalt inom bygg- och anläggningsverksamhet.

Alla andra branscher visar en svagare utveckling. Så även hushållen som blev än mer pessimistiska i januari. Konfidensindikatorn föll till 92,0 och alla ingående frågor, med undantag för synen på hur den egna ekonomin utvecklats det senaste året, bidrog till fallet. Särskilt pessimistiska är hushållen om den svenska ekonomin på tolv månaders sikt.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.