Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bygg köper in allt mindre bemanning

Publicerad: 11 januari 2013, 12:57

Bygg är det yrkesområde som minskar allra mest i omsättning bland bemanningsföretagen. Under tredje kvartalet 2012 omsatte bygg inom bemanningsbranschen hela 26 procent mindre än ett år tidigare.


Siffror från organisationen Bemanningsföretagen bekräftar bilden av en svag konjunktur i byggbranschen. Organisationen presenterade nyligen statistik över utvecklingen för bemanningsföretag som verkar i 14 olika yrkesområden.

Det är stor variation i hur ofta som bemanningsföretag anlitas inom olika branscher eller yrkesområden. Under tredje kvartalet 2012 stod industri/tillverkning för 26 procent av bemanningsföretagens samlade omsättning. Samtidigt stod bygg för endast 2 procent. Inom hotell/restaurang är andelen så låg som 0,7 procent.

Den yrkesgrupp eller bransch som har ökat mest är hälso- och sjukvård där bemanningsföretag svarar för 6 procent av omsättningen och där ökningen på ett år är 53 procent.

Inom bygg svarar bemanningsföretagen bara för 2 procent av omsättningen och där noteras alltså en nedgång på hela 26 procent mellan tredje kvartalet 2011 och tredje kvartalet 2012. Också första kvartalet 2012 visade en nedgång på 26 procent medan det andra kvartalet innebar en minskning på 19 procent.

När man gör en geografisk uppdelning visar det sig att i norra Sverige hade bygg en nedgång på beskedliga 2 procent när man jämför tredje kvartalet 2012 med motsvarande period ett år tidigare. I Mellansverige var nedgången 20 procent. Stockholmsregionen bryter mönstret och visade en uppgång på 10 procent. Men västra Sverige visade ett ras på 57 procent. Också södra Sverige visade en stor nedgång, 38 procent.

I Byggindustrin 38/2012 talade vi med företrädare för bemanningsföretag som sa att byggbranschen befinner sig i en svacka.

– På många håll är det stendött. Men vi är inte överraskade, vi visste redan i somras att det skulle komma en rad varsel i höst, sa Per Eriksson, försäljningsansvarig på bemanningsföretaget Helpman Entreprenad.De företrädare för bemanningsföretag som uttalade sig i Byggindustrin 38/2012 sa att det tror på en uppgång under 2013.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.