Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bygg -starkaste branschen

Publicerad: 24 september 2008, 11:28

Konjunkturinstitutets månadsbarometer visar något ljusare syn på ekonomin, men läget är fortfarande svagare än normalt. Byggindustrin är dock den starkaste sektorn.


Under september månad har hushållen fått något ökat förtroende för ekonomin, men allt fler tror att arbetslösheten kommer att öka. 65 procent tror på en ökad arbetslöshet framöver.

Även synen på den egna situationen på arbetsmarknaden är nu något dystrare än normalt.

Samtidigt har inflationsförväntningarna på tolv månaders sikt har fallit till 2,4 procent i september från 2,9 procent i augusti och 3,7 procent i juli.

I näringslivet har sysselsättningen minskat något. Fler företag räknar  med omfattande nedskärningar av personalstyrkan under de kommande månaderna. Tillverkningsindustrin är en svag sektor.

Byggindustrin sticker dock ut som en av de branscher som fortfarande har hög efterfrågan.

”Byggindustrin är inne i en period av pågående avmattning men är fortfarande den sektor inom näringslivet där läget är klart starkast”, skriver Konjunkturinstitutet.

- Bygg kommer från en väldigt överhettad marknad. Den tendens vi ser är att anbudspriser och orderingång minskar, men bolagen har fortfarande en stark orderstock, säger Roger Knudsen, chef för avdelningen som gör Konjukturbarometern.

Den senaste månadens barometer visar även att bristen på arbetskraft har avtagit dramatiskt och på ett års sikt väntas minskad aktivitet.

Undersökningen bygger uppskattningar  från de 166 största byggföretagen i Sverige.

I dessa branscher är efterfrågan fortfarande hög:

Byggindustri
Järn- och stålverk
Elektroindustri
Livsmedelshandel
Transport (exkl. åkerier)
Datakonsulter

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.