Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Byggaktier bättre än pengar på banken

Publicerad: 4 November 2008, 10:11

I dagsläget ger alla de börsnoterade byggbolagen en högre direktavkastning än bankernas bästa sparränta.


Enligt en genomgång som Svenska Dagbladet har gjort är medianen för börsbolagens utdelning 5,5 procent per år. I dagsläget ligger alla de börsnoterade byggbolagen högre än så.

NCC är det bolag som har generösast aktieägarpolitik i det här avseendet just. Årets utdelning var 21 kronor, vilket i måndags motsvarade en direktutdelning på 33 procent. Även JM som gåtts hårt år under höstens finanskris ger en hög direktavkastning, 13,6 procent, och är därmed inte en så dålig affär ur aktieägarsynpunkt.

Men allt är relativt. NCCs höga direktavkastning tyder antingen på att bolaget delar ut väldigt mycket pengar eller på att aktien är mycket lågt värderad. Just nu är det nog det senare som är fallet. NCCs aktie har tappat 54 procent av sitt värde sedan årsskiftet. Den rekordhöga direktavkastningen gäller de aktieägare som har köpt till ett lågt pris.

I år delade Skanska ut 5,25 kronor per aktie plus 3 kronor i extrautdelning. I måndags, dagen före Skanskas rapport, innebar detta en direktavkastning på 11,7 procent.

Peab delar ut 2,25 kronor per aktie. I måndags gav det en direktavkastning på 9,7 procent. Även det bättre än bankräntan.

Sweco delar ut 2 kronor i måndags gav det en direktavkastning på 4,1 procent på B-aktien.

FAKTA:

Direktavkastningen är utdelningen per aktie dividerat med börskursen. Exempel: ett bolag med en aktieutdelning på 10 kronor med en börskurs på 100 kronor har en direktavkastning på 10 procent.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.