Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Byggandet bromsar in

Publicerad: 12 Oktober 2011, 08:47

Oroliga tider får hushållen att tveka om bostadsköp. Det menar Sveriges Byggindustrier som räknar med en avkylning av bostadsbyggandet i sin prognos för nästa år.


Från relativt höga nivåer blir det en avkylning av det svenska bostadsbyggandet nästa år. Inget ras, men en avkylning.

Det tror Sveriges Byggindustrier, BI, i sin senaste prognos.

– Vi räknar med en försvagning. Vi tror i och för sig inte att Riksbanken kommer med någon mer räntehöjning, snarare kanske det blir så att de sänker nivån. Däremot tror vi att hushållens ökande försiktighet och pessimism håller tillbaka utbyggnadstakten på bostadssidan, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI.

När det gäller bostäder totalt, nyproduktion och ombyggnad, räknar BI med att investeringarna ökar med 16 procent i år för att sedan minska med 1 procent 2012. Mätt i antal bostäder skulle det betyda 25 500 nya bostäder under 2011 och 24 000 nästa år.

Under 2011 är det nyproduktionen som dragit iväg samtidigt som ombyggnadsmarknaden mattas från sina höga rotavdragsinjicerade volymer. Under nästa år räknar BI med att nyproduktionen av bostäder faller med 2 procent och ombyggnadsinvesteringarna med 1 procent.

Redan nu syns en nedgång hos SCB både vad gäller påbörjade lägenheter och beviljade bygglov.

– Det har uppenbarligen blivit trögare. Bankerna har blivit tuffare och ställer andra krav än tidigare. På begagnatmarknaden har bankerna till och med börjat kräva att hushåll lyckas sälja sin gamla bostad innan de får krediter för att köpa nytt. Det är helt andra riskbedömningar i dag, säger Johan Deremar.

Den samlade byggprognosen för samtliga delsektorer landar dock på plus. BI tror på en ökning med 1 procent av de samlade bygginvesteringarna för 2012.

– Statliga och kommunala investeringar kommer att fungera som en motvikt mot det sjunkande bostadsbyggandet. Vi pratar här om en 18-procentig tillväxt i år och ytterligare 9 procent nästa år. Det är samma sak med de offentliga anläggningsinvesteringarna. De privata anläggningsinvesteringarna faller, men de offentliga utvecklas positivt, säger Johan Deremar.

– Slutsatsen blir att arbetsmarknaden fortfarande ser bra ut. Företagen behöver rekrytera. Det finns goda chanser att få jobb i den här branschen, men trycket har minskat, säger Johan Deremar.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.