måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggandet fortsätter sjunka – nedgången sprider sig utanför bostadssektorn

Publicerad: 17 maj 2023, 04:00

Foto: Mattias de Frumerie

Byggfaktas byggstartsindikator fortsatte ned i april och samtidigt som bostadsbyggandet rasar vidare, till den lägsta nivån sedan 2014, börjar nu även övrigt byggande att sjunka. "Den snabba nedgången i bostadssektorn verkar nu smitta av sig även på andra sektorer", säger Byggfaktas analyschef Tor Borg.

Ämnen i artikeln:

bostadsbyggandebostadsutvecklingbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationSamhällsbyggnadsamhällsfastigheterbyggkonjunktur

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Enligt Byggfaktas byggstartsindikator minskade byggstarterna i Sverige med totalt 0,6 procent mellan mars och april, och föll 16,1 procent från april 2022. Tidigare utfall har återigen fått revideras ned till följd av inställda och senarelagda projekt.

– Byggstartsindikatorn fortsätter falla och nedgången förstärks av att tidigare månadsutfall fortfarande revideras ned på grund av inställda och senarelagda projekt. Den snabba nedgången i bostadssektorn verkar nu smitta av sig även på andra sektorer, där utvecklingen vänt nedåt de senaste månaderna, säger Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta, i en kommentar.

Byggstartsindikatorn för bostäder fortsatte ned 1,6 procent i april och föll 24,7 procent från april 2022.

– Indikatorn visar att byggstarterna i bostadssektorn nästan halverats på ett och ett halvt år. Det är en dramatisk omsvängning som är svår att hantera för bostadsutvecklare, byggare och andra i branschen. Även projekteringarna börjar nu minska i omfång vilket är en signal om att nedgången kan bli långvarig, säger Tor Borg.

Läs mer: Byggbranschens omöjliga ekvation

När Byggfakta justerar för de snabba prisökningarna och deflaterar byggstartsindikatorn för bostäder med byggkostnadsindex får de en prognosindikator för antalet påbörjade bostäder i SCB:s statistik. Denna indikator målar en mörkare bild än SCB:s officiella statistik.

– Den officiella byggstatistiken vek nedåt under 2022, i linje med vad byggstartsindikatorn signalerade, dock inte lika tidigt och inte lika snabbt. Officiella utfallet var 51 000 byggstartade bostäder medan indikatorn landade kring 45 000. Indikatorn signalerar nu att årstakten för antalet byggstartade bostäder kan vara ner kring 35 000 i höst, säger Tor Borg.

Läs mer: Nyproduktion: Projekten som trotsar krisen

De nya nedreviderade siffrorna visar också på en svagare utveckling för byggandet utanför bostadssektorn än tidigare, där byggstarterna toppade i slutet av 2022. I april var byggstarterna för övrigt byggande oförändrade från månaden före. Jämfört med april i fjol är dock indikatorn för övrigt byggande upp 20,9 procent. Offentligt byggande ökar fortsatt, men frågan är hur länge det kan hålla i sig.

– Till stor del är det byggande av skolor, sjukvård och kontor som håller uppe byggandet just nu. I övriga sektorer går det nedåt. Risken är här att lågkonjunktur i kombination med ökade utgifter för kommuner och andra offentliga aktörer kan medföra att även dessa aktörer drar ned på bygginvesteringarna, säger Tor Borg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev