Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggandet fortsätter växla ner

Publicerad: 30 maj 2012, 12:23

Efter ett starkt år för byggandet 2011 närmar sig sektorn nu någonting som liknar en tvärnit. Försämrad svensk tillväxt och fortsatt oro hos potentiella bostadskonsumenter gör att de samlade bygginvesteringarna faller med 1 procent i år. Det tror Sveriges Byggindustrier, BI, i sin senaste prognos.


BI räknar med att nyproduktionen av bostäder kommer att falla med 11 procent i år och de samlade bostadsinvesteringarna med 2 procent. Under 2013 räknar man med en svag återhämtning på bostadssidan med ett par procent.

Anläggningsbyggandet tuffar på, på relativt oförändrade nivåer och den mest positiva delsektorn är lokalbyggandet som väntas öka med 3 procent i år och 2 procent nästa år

– Det är ingen större dramatik, men det finns en växande osäkerhet på bostadsmarknaden. Det finns ett underliggande fundament för en robust återhämtning av bostadsbyggandet. Men den hålls tillbaka av situationen i Grekland, ett allmänt svagare förtroende för den svenska ekonomin och kanske även en ökad konfliktrisk på den svenska byggmarknaden under 2013. Konsumenterna drar öronen åt sig, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Under fjolåret steg lokalinvesteringarna med 12 procent tack vare att både det privata och offentliga byggandet ökade starkt. Det här dämpas något i år på den privata sidan på grund av en svagare svensk ekonomi. Men Johan Deremar räknar med en återhämtning redan nästa år.

På anläggningssidan toppar de offentliga investeringarna i år för att sedan falla ett par procent nästa år, något som dock kompenseras av ökande privata investeringar främst inom energi- och transportsektorerna.

– Arbetsmarknaden fortsätter att vara stark. Sysselsättningen i byggindustrin fortsätter att öka och nivån under 2013 kommer att vara den högsta sedan början av 1990-talet. Vi är dessutom fortfarande inne i ett skede med stora pensionsavgångar och branschen kommer att kännetecknas av fortsatt rekryteringsjakt, säger Johan Deremar.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.