Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggandet i Stockholm bromsar in

Publicerad: 10 maj 2012, 08:43

Byggindustrin i Stockholm bromsar in. Det skriver Stockholms handelskammare i en rapport.


Konfidensindikatorn för byggindustrin bygger på ett nulägesomdöme om orderstocken och förväntad förändring av antalet anställda.

Handelskammarens konfidensindikator för byggindustrin minskar från nettotal 14 till 4, vilket fortfarande är något högre än genomsnittet sedan år 2000 på minus 1. Men branschen bromsar in. För riket som helhet minskar konfidensindikatorn för byggbranschen från nettotal 3 till 1.

För första gången på två år har byggandet i Stockholm minskat under årets första kvartal.

Av de tillfrågade företagen anger 72 procent otillräcklig efterfrågan som främsta hindret för byggande, vilket kan jämföras med kvartalet före då motsvarande andel var 39 procent. Orderstocken ökar tydligt medan anbudspriserna minskar tydligt.

Byggandet väntas fortsätta minska kraftigt under andra kvartalet, enligt handelskammarens prognos.

Över hälften av företagen förbereder sig också på att anbudspriserna kommer att fortsätta minska. Orderstocken förväntas minska tydligt och utsikterna för branschen på ett års sikt är svagt negativa.

Trots mindre aktivitet ökar företagens behov av arbetskraft och antalet anställda fortsätter öka under kvartalet. Ökningen förväntas dessutom fortsätta framöver i något snabbare takt. Med ökade nyanställningar ökar vanligtvis också problemen med att få tag på arbetskraft. 23 procent av företagen noterar brist på arbetskraft som främsta hindret för byggande, vilket ska jämföras med året före då motsvarande andel var 62 procent.

Byggindustrin i Stockholm hade under perioden 2006–2007 en särskilt stark utveckling i jämförelse med landet i stort. Situationen förändrades efter finanskrisen när högkonjunktur övergick i lågkonjunktur.

Trots att många offentligt finansierade infrastrukturprojekt pågick i Stockholm, såsom Norra länken, Citybanan och Norra Bantorget, vägde det inte upp inbromsningen av bostadsbyggandet. Branschen påverkades kraftigt av att byggandet av bostäder på kort tid avbröts till följd av den turbulens på bostadsmarknaden som följde efter finanskrisen.

Den trögrörliga bostadsmarknaden i Stockholms län återhämtade sig och är i bättre balans nuförtiden, men uppenbarligen känslig för eventuellt nya kriser.

Byggindustrin ligger ofta sent i konjunkturcykeln. Dessutom är det historiskt sett vanligt att byggindustrin i storstäder, särskilt Stockholm, noterar större konjunktursvängningar än övriga delar av landet.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.