Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggandet lyfter Stockholms- regionen

Publicerad: 7 augusti 2008, 11:29

Stockholm tuffar på bra, medan, konjunkturen i resten av landet viker.Byggindustrin är en av de branscher som lyfter regionen och antalet nyanställningar är de högsta under 2000-talet. Men bland Stockholmsbyggarna finns signaler om överhettning.


Stockholms Handelskammarens barometer över konjunkturen i länet visar på en fortsatt stark konjunktur. Den stora boomen är att antalet nyanställningar fortsätter att öka i snabbare takt än tidigare.

I Stockholm når sysselsättningen den högsta nivån sedan Handelskammaren började med sin undersökning av konjunkturen 2000. Särskilt företag inom bygg-, data-, tillverkningsindustri- och uppdragsverksamhet, däribland arkitekter, anlitar ny arbetskraft.

Byggindustrin lyfter regionen. Byggsektorn har stärkts under andra kvartalet och fortsätter att utvecklas positivt med omfattande byggande av, ökad orderstock och fler nyanställningar. 75 procent av de byggföretag som ingår i undersökningen noterar ett ökat byggande. Det är den högsta noteringen sedan 2005.

Men det finns orosmoln. Bristen på arbetskraft är fortfarande hög och anbudspriserna har slutat att öka. 70 procent av företagen har svårt att få tag i den personal de behöver, något som enligt Johan Treschow, som gjort den ekonomiska analysen, riskerar att få tillväxthämmande konsekvenser i form av försenade projekt och högre kostnader för företagen.

Inför årets tredje kvartal finns förväntningar om att byggande anbudspriser och orderstock kommer att minska, trots alla pågående byggprojekt. Enligt Treschow ger detta indikationer om överhettning i byggsektorn. 80 procent av de tillfrågade företagen förväntar sig ett sämre branschklimat på ett års sikt.

– Inflation och räntor har höjts vilket brukar påverka sysselsättningen negativt. Det finns en större risk att förväntningarna infrias. Samtidigt finns det på kort sikt anledning att tro att ekonomin får en liten skjuts av höstens budgetproposition, säger Johan Treschow.

Peter Egardt, vd på Handelskammaren, betonade politikernas viktiga roll för att hindra en lågkonjunktur att få fäste.

– Det finns risk att ”doom and gloom-stämningen” sprider sig, trots att orderböckerna är fulla. Därför är det oerhört viktigt att regeringen ger besked i höstpropositionen, säger han.

Satsning på infrastruktur, forskning och skattesänkningar är hans recept.

– Vi har räknat ut ett investeringsbehov på 140 miljarder kronor i infrastruktur i länet fram till 2020 – 10 miljarder om året för att göra det som krävs. Då utgår vi till exempel från att Citybanan, Förbifart Stockholm, T-bana till Nacka, utbyggnad av Tvärbanan, dubbelspår vid Kallhäll och förberedelse av Ostlänken blir av, säger Peter Egardt.

Han anser att regeringens reformutrymme för finanspolitiska stimulanser är större än de 20-30 miljarder kronor som finansminister Anders Borg aviserat.

–Om regeringen sköter detta rätt tror jag att Stockholm kan klara konjunkturnedgången bra, säger Peter Egardt.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.