Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggare får råd att planera för uppgång 2014

Publicerad: 4 december 2012, 09:59

Varselvågen har nått byggsektorn. Byggandet av nya bostäder minskar från en låg nivå och renoveringarna har inte kommit igång. Men om cirka ett år vänder det och då kan det bli brist på folk igen. Det säger bemanningsföretag som vi har talat med.


Bemanningsföretagen lever på att snabbt känna av vad som händer i byggbranschen och var det kan uppstå efterfrågan på folk om ett antal månader.Per Eriksson, försäljningsansvarig på bemanningsföretaget Helpman entreprenad, spår att det kan bli kompetensbrist inom anläggning redan under 2013. Men den stora frågan är hur byggföretagen ska klara uppgången när det mycket mer arbetsintensiva bostadsbyggandet drar igång under 2014.

– Snart måste bostadsbyggandet öka samtidigt som upprustningen av miljonprogrammet måste komma igång. Vi väntar på politiska beslut om det, säger Per Eriksson.

Byggföretagen har jobb i orderböckerna. Men de arbeten som ska gå igång under 2013 får en sen start.

– Vi är i en svacka nu men jag tror att 2014 blir ett jättebra år med mycket jobb för oss, säger Helpmans vd, Henrik Sörensen.

– Det dröjer innan vi ser att efterfrågan på folk toppar, säger Per Eriksson.

Han säger att efterfrågan är låg just nu.

– På många håll är det stendött. Men vi är inte överraskade, vi visste redan i somras att det skulle komma en rad varsel i höst, säger Per Eriksson.

Ett tydligt mönster är att de företag som minskar sin personal i nedgång sällan återanställer i samma utsträckning i uppgång.

– Utifrån de signaler som vi får kommer byggbolagen inte att återanställa i samma takt när det vänder uppåt igen. Det innebär att 2014 kan bli ett relativt starkt år för oss med mycket jobb, säger Henrik Sörensen.

Många byggföretag använder bemanningsbolag för att släcka bränder, de ringer när de har kris och behöver folk omedelbart.

– Men vi ser en förändring, där allt fler har en mycket mer strategisk dialog med oss för att möta svängningarna under lång tid. Det är också då vi kan göra det bästa jobbet, arbeta förebyggande så att kundföretagen slipper hamna i akuta lägen, säger Henrik Sörensen.

Jessica Löfström, vd på bemanningsföretaget Expandera mera, säger att det just nu ligger en våt filt över byggbranschen och att våren blir tuff. Men hon räknar med en ketchupeffekt redan om mindre än ett år.

– Och då kommer de ansvariga på byggföretagen att säga ”herregud, hur ska vi klara att bemanna alla jobb?”

Jessica Löfström råder byggföretagen att inte säga upp mer folk än vad som är absolut nödvändigt.

– Försök att fortbilda yrkesarbetarna och bredda deras kompetens. Till exempel kan en träkille lära sig att lättare betongjobb. Då slipper han sitta med armarna i kors och de olika yrkesgrupperna kan hjälpa varandra ute i produktionen. Dessutom har företaget stärkt kompetensen när konjunkturen vänder.

Även när det gäller tjänstemännen har Jessica Löfström ett recept.

– Behåll de äldre en tid till och låt dem fungera som mentorer åt sina unga kolleger som kan arbeta på 70–80 procent, i stället för att bli uppsagda. På så vis slipper företagen det glapp mellan generationer som blir följden om man säger upp unga medarbetare när det är ont om jobb.Jessica Löfström. FOTO BJÖRN DICKSON

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.