Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggare kyliga inför finansoro

Publicerad: 25 september 2008, 09:17

Trots högre räntor och kreditåtstramning står byggarna stadigt, visar Byggindustrins rundringning.– Har man varit med en vinternatt förr så är det inget man hoppar för, säger Gunnar Magnusson på Norrlandskranar.


Nej, än har kreditkrisen inte slagit till mot svenska byggföretag. Men när lågkonjunkturen fördjupas och kreditkrisen sätter sina spår är det små företag med hög belåning och tunga leasingavtal som är mest utsatta.

¬– De som har leasade maskiner och bilar kan sitta lite illa till när det börjar bli skakigt, säger Gunnar Landborg, på Disab Håltagnings AB och ledamot i Sveriges Byggindustriers SME-utskott.

Han tror att yngre och entreprenörer som är relativt nya i branschen kan få svårt att klara sig.

– Ofta har man lagt in privata pengar i bolaget som en garant och satt villan i pant. Blir det som i början av 1990-talet, då blir det tufft om man inte har eget kapital, säger Gunnar Landborg.

Kjell Jansson, vd på Besqab, är än så länge mest orolig för hur börsoron påverkar kunderna, vilket i sin tur på verkar bolaget. Drar krisen ut på tiden och det blir brist på kapital, kan det bli än värre.

På Besqab har man fått förfrågningar om att ta över projekt eller att köpa markområden från mindre aktörer som nu inte klarar av att fullfölja sina åtaganden.

– Gemensamt för dessa bolag är att de har svårt att få kreditiv, säger Kjell Jansson.

Han är kritisk till bankernas agerande, som han tycker förstärker konjunktursvängningarna.

– Den hotbild vi ser är att bankerna är för generösa med utlåningen i goda tider. Det lockar in aktörer som egentligen inte har möjlighet att vara med på vissa projekt och då drar priserna på mark iväg. Sedan stramar de åt. En jämnare utlåning skulle ge en lugnare marknad.

På Gotland ser Per Stephani, vd på Nybergs Entreprenad (dotterbolag till NCC) ännu inte märkt av börsoron.

– Vi lånar inte pengar för egen finansiering, utan gör antingen general- eller totalentreprenader.

På sikt tror han dock att konkurrensen på den ombyggnadsmarknad där bolaget är verksamt kommer att hårdna.

I norr tar företagarna den amerikanska frossan med ro.

Som företagare får man vara beredd på att åka lite berg- och dalbana, menar Gunnar Magnusson på Norrlandskranar.

– Lekstugan på Wall Street handlar inte om verkligheten, utan vad man tror kommer att hända om två-tre år, och det är väsenskilt från verksamheten i Sundsvall och Östersund. Men om bankerna behöver både hängslen och livrem för att låna ut pengar påverkar det naturligtvis alla branscher, säger Gunnar Magnusson.

Erik Lindbäck, vd på Lindbäcks bygg i Piteå och ledamot i BI:s SME-utskott, tror heller inte på några stora återverkningar i Sverige.

– I Norrbotten har vi stora investeringar inom gruvindustrin. Det kommer även mindre företag till del. Det blir ringar på vattnet.

Kreditgivningen har ännu inte blivit ett problem.

– Det viktigaste nu är att inte läsa Dagens Industri eller titta på Aktuellt – då märker man inte av någon kris. Men Norrland är väl lite trögare. Vi märker av konjunktursvängningarna lite senare.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.