Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggarna klarar jobbet i kylan

Publicerad: 28 januari 2010, 09:40

Det är långt kvar till vår men vi kan redan konstatera att detta är en ovanligt bister vinter. Hur byggarna har påverkats varierar stort. Det framgår tydligt av våra samtal med byggare runt om i Sverige.


Ulf Bremler, projektledare, Byggbolaget i Värmland
Hur har ni påverkats av årets vargavinter?
– Jobbet tar fyra gånger längre tid när det är så här kallt; man är mer påpälsad och arbetsmiljön är farligare.
– Men det stora problemet är maskinerna, exempelvis borrmaskin. De kanske inte startar på morgonen, man behöver motorvärmare, elen går på högvarv. Lyftkranar och liftar och är mer svårstartade. Det är mer som kan krångla, helt enkelt.

Har ni ställt in arbetet någon dag?
– Vi har inte ställt in eller stoppat arbetet någon dag, utan har jobbat på. Men det har varit kortare arbetspass, man har fått gå in och värma sig oftare.
– Värst är händerna. Ansiktet kan också vara lite känsligt. På kroppen kan man ju alltid klä på sig ordentligt.
– Problemet i år var att vintern kom för tidigt, och höll i sig. Det är säkert 20 år sedan vi hade en så här kall vinter i Värmland, med 15–20 minusgrader varje dag. Det är ju inte bara kylan som är problemet, det man glömmer är ofta blåsten.

– Men vi har inte funderat alls på att ställa in – möjligen har vi funderat på att planera om. Man får till exempel skjuta på gjutningar.
– Killarna var helt ok med att jobba. Och det är vanligt sunt bondförnuft som får gälla, jag skickar inte upp någon på ett tak, utan de får göra annat i stället.

Har vädret medfört stora kostnader för er?
– Ja, absolut! Framför allt är det dyrt med betongkonstruktioner som måste värmas. Det är elplattor, vi kör med dieseluppvärmning, övertäckningar. Jag skulle tippa att kylan har kostat oss mellan 500 000 och 1 miljon , det får vi se framåt mars.

Har ni fått andra uppdrag som följd av kylan?
– Nej, men rörmokarna lär få det när alla frusna rör börjar tina upp och spricker. Och plåtslagerierna som röjer snö.

Har du några råd att ge kollegor i branschen?
– Nej, jag har inga direkt unika råd. Mer än att man ska vara förberedd och planera väl.
– Kanske kan man styra jobbet så att man inte är i ett så känsligt skede på bygget. Så funkade ju byggbranschen tidigare, att man planerade efter säsong. Nu bygger vi hela tiden, året runt.
– Det finns ingen universallösning, mer än att ha bra vinterutrustning.

Jan Kjellsson, vd på Frijo i Stockholm
Har den kalla och snöiga vintern påverkat ert företag?
– Ja! Vi sysslar ju med mark- och anläggningsjobb och det är en del jobb som inte kan utföras.
– Det har varit betydligt lugnare, mindre att göra. Det blir ju dyrare, så många beställare väljer att vänta. Det blir markant när det är så här kallt.
– Vi har inte något centralt, generellt förbud mot att jobba när det är kallt utan det avgör gubbarna och arbetsledningen tillsammans.
– Vi har inte stoppat något arbete.

Har det här vädret kostat er pengar?
– Det har jag ingen uppfattning om än, det vet man först efter första kvartalet.
Har ni fått andra jobb som följd av vädret?
– Vi håller ju på med snöröjning och har fått lite fler sådana uppdrag än vanligt.

Har du några råd till kollegerna i branschen?
– Hahaha, om jag hade det skulle jag behålla dem för mig själv. Ärligt talat, vi som jobbar i branschen vet hur läget är. Vi är styrda av cykler. Det första kvartalet är aldrig kul, det andra kvartalet är alltid bättre. Man kan inte göra något åt vädret, ibland dyker det upp en vinter som den här.

Per Mangs, personalman på NCC. Jobbar främst med lärlingar i Stockholm och Mälardalen, säger:
– Den kalla och snöiga vintern har inte påverkat vårt arbete mer än vad vi varit förberedda på, till exempel att det är nergång på markjobb. Men vi är inte tagna på sängen. Det har inte varit för kallt i vinter för att jobba.

Stoppar ni någonsin arbete i såna här lägen?
– Vi har inga fastställda regler för att stoppa arbetet, däremot finns det ju rekommendationer. Om det blåser 25 meter per sekund går man inte upp på taket exempelvis. Sådana beslut fattas genom en dialog mellan skyddsombud, platschefen och arbetslaget. I stället kan man kanske göra inomhusuppgifter. Men ofta tar man tätare raster, i synnerhet vid blåst.

Något råd till kollegorna?
– Tänk sunt! Det är ju ingen platschef som ska behöva stå och tala om att nu ska alla gå in; byggnadsarbetare är ju vuxna människor.

Johan Hallberg, lokalchef för BI i Umeå och Västerbotten
Hur har det sett ut för er i år?
– På senare år har vi haft ett antal milda vintrar, innan dess skulle detta betecknas en normal vinter. Så företagen vet hur de ska göra.
– Men det blir dyrare. Man måste forsla bort snö, betonggjutningar blir dyrare. Men även det finns med i kalkylen; alla vet att man måste lägga in mer pengar på vintern. Det tar även mer tid, men även detta tar företagen med i kalkylen.

Har du någon uppfattning om huruvida företagen påverkats?
– Jag kan inte svara på hur företagen har klarat det i år, men det är inget onormalt.

Rekommenderar ni någon köldgräns?
– Vi har ingen särskild köldgräns, och egentligen är blåst det som är besvärligast. Om arbete ska ställas in beror på det rådande läget. I slutänden är det chefen i samråd med de anställda som avgör.

Andreas Brendinger, regionchef, BI väst:
– Den kalla vintern innebär naturligtvis merkostnader för företagen: röja snö och att saker och ting går sönder. Produktionstakten minskar även, om man är klädd som en Michelin-gubbe jobbar man såklart långsammare.
– Vissa saker kan man inte jobba med i kylan, såsom att gjuta.

Har du några råd att ge i vinterarbete?
– Ett råd är att man värmer upp kroppen innan man går ut och jobbar, så att man är mjuk i lederna. Man ska använda skyddsutrustning för att undvika att halka och slinta.
– Viktigt är att man håller koll på varandra. Det är lätt att få förfrysningsskador, ser man en vit fläck på sin arbetskamrat kan man säga till att ”nu kanske det är dags att du går in och värmer dig”. Man ska hålla koll på varandras säkerhetsrutiner. Vi är varandras arbetsmiljöer.

Staffan Sjömark, chef för BI i Östersund:
– Vintern har inte påverkat våra medlemsföretag nämnvärt. Det kanske är någon enstaka dag då man har stoppat byggen.
– För oss har det varit en normal vinter. Det har varit lugnt, kallt men inte blåsigt.

Har du några råd att ge kolleger som ska jobba i snö och kyla?
– Det finns mycket hjälpmedel och uppvärmningsmöjligheter. Det finns tält så att man kan jobba i kyla och nederbörd.
– Viktigast är att vara väl förberedd. Alla vet att det kommer en vinter, man vet bara inte när den slår till. Det handlar om att vara förberedd.


Det finns inga regler om kyla

– Vi har inte fått rapporter om problem på byggen till följd av vintervädret. Inom byggbranschen löser vi problemen när de dyker upp.
– Det är en myt att det skulle finnas särskilda regler som stoppar byggande när det blir riktigt kallt. Det säger Björn Samuelson, expert på arbetsmiljö på Sveriges Byggindustrier, BI.
– Sådana regler finns inte och har aldrig funnits. Men arbetsgivaren har ansvar för att göra en riskbedömning och för att det finns skyddsutrustning.

Några goda råd

• Klä dig rätt!
• Håll koll på varandra, om din arbetskamrat får vita fläckar i ansiktet ska du säga till. Håll också koll på fingrarna.
• Köldskador är lömska. De kommer utan förvarning. Följden kan bli nedsatt känsel, försämrad cirkulation eller i värsta fall amputation av en kroppsdel.
• Planering är a och o! Det kommer en vinter med varierande låga temperaturer och nederbörd – var så säker. Undvik att bli tagen på sängen.

Ingrid Gallagher och Björn Dickson - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.