Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Byggarna om orostiderna

Publicerad: 30 Oktober 2011, 13:47

Hos Byggmästar'n i Skåne märks nedgången men varken Skanska eller WSP har berörts ännu.


Ekonomisk oro härjar i vår omvärld och paniken är nära. Svenska byggaktier står inte särskilt högt i kurs men i övrigt är den svenska byggbranschen ännu inte särskilt hårt drabbad av krisen.

Byggbranschen ligger dessutom vanligtvis sent i konjunkturcykeln. Eländet i Grekland ligger alltså en bra bit från de svenska byggarnas vardag. Men som ett litet exportberoende land kommer vi att påverkas förr eller senare.

Nyligen berättade Sveriges Byggindustrier, BI, i sin prognos att den den för tillfället heta byggkonjunkturen kommer att kylas av. Bostadsinvesteringarna utvecklas svagt nästa år på grund av ett minskat nybyggande, enligt BI. Om de berättade vi i Byggindustrin 31.11.

Ett tidigt varningstecken kan vara Teknikföretagens konjunkturbarometer för tredje kvartalet som talar om kraftigt försämrad orderingång för exporten och att det är leverantörer till bygg- och anläggningsindustrin som rapporterar det största raset.

Ett annat tecken är avmattningen på bostadsmarknaden. Nu har bostadsbyggarna börjat locka med rabatter. Till exempel bjuder Skanska på en lång hyresfri period för bostadsköpare som slår till snabbt på nya bostadsrätter i Hässelby i västra Stockholm.

Av rapporten framgår det att alla delbranscher, alltså också leverantörer till bygg- och anläggningsindustrin, visar lägre ordervolymer också på hemmamarknaden.

Efter krisen 2008-09 återhämtade sig den svenska byggbranschen snabbt, delvis till följd av snabba personalminskningar. Men att dra ner på personal kan straffa sig senare i form av flaskhalsproblem.

Mot denna bakgrund har vi talat med några olika företag och frågat hur de ser på läget och hur de förbereder sig för en period som kan bi bister.

På Byggmästar'n i Skåne, med Huvudkontor i Helsingborg, märker man redan en försämring.

– Nedgången är inte någonting som kommer, den är redan här.
Det säger Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar'n i Skåne med huvudkontor i Helsingborg.

Företaget har drygt 200 medarbetare och omsätter omkring 600 miljoner kronor.

– Vi märker av en åtstramning när det gäller bostadsbyggandet och det är en stor del av byggvolymen. Vi påverkas både i konkurrensen och när det gäller våra volymer, säger Carin Stoeckmann.

Hon berättar att Byggmästar'n i Skåne för närvarande har en bra orderstock. Men hur den ser ut längre fram är osäkert.

– Vi är medvetna om den situation som kan komma och har har ökat våra aktiviteter gentemot marknaden, vi kan ställa om till att lägga mer resurser på kalkylsidan.

Carin Stoeckmann berättar att det finns en stor variation i träffsäkerheten när man räknar på anbud. Det visar tydligt på skillnaden mellan goda och kärvare tider.

– Under 2007 tog vi hem ett av tre anbud som vi räknade på. Men under 2009 tog vi bara hem ett av 15.

Byggmästar'n i Skåne planerar inga personalminskningar.

– Under den förra nedgången satsade vi på utbildning bland de anställda, så att de var mer taggade och redo när det sedan vände uppåt. Vi gör på samma sätt nu. Dessutom är vi redan i dag en slimmad organisation med stor flexibilitet.

Carin Stoeckmann önskar att det vore lönsamt att bygga hyresrätter.

– Om politikerna kunde besluta om mer marknadsanpassade hyror skulle vi kunna bygga hyresrätter, något som det verkligen finns behov av.

Hon tror att vi kan se fram emot en nedgång i byggandet som kan dra ut på tiden.

– Men den regionala marknaden känns något bättre. Många länder har en lång väg att gå för att ta sig ur sina problem och Sverige är ett litet land som påverkas av det som sker i vår omvärld. Det kan bli en segdragen process, säger Carin Stoeckmann.

"Vi ser ingen avmattning"

Anders Danielsson, vd Skanska Sverige, säger att hans verksamhet inte har drabbats av krisen.

– Vi ser ingen avmattning inom vår verksamhet ännu. Men vi vet inte vad som händer på längre sikt.

Ökade försäljningsinsatser ingår i förberedelserna inför en eventuell nedgång.

– Vi utvecklar en del av våra projekt själva och där lägger vi mer energi på försäljningsprocessen.

Tror du att det blir en långvarig nedgång?
– Jag kan inte se att det blir en långvarig nedgång. Och i dag har vi fortfarande tillväxt.

Vad bör politikerna göra?
– Det är positivt att de har tillsatt extra pengar till anläggningsbranschen. Det hoppas jag inte ändras.


"Nedgången kommer under 2012"

Siv Axelsson, HR- och kommunikationsansvarig på WSP, tror att WSP kommer att märka av nedgången någon gång under 2012.

– Industrisektorn är fortfarande stark och i år har vi gått på högvarv. Men vi kan se en tendens till att man avvaktar med beslut. Förhoppningsvis får vi bara en "sättning" på en något lägre nivå än tidigare.

Att vara mycket kostnadsmedveten är det sätt som WSP hittills har förberett sig på.

– En avgörande fråga är lönerörelsen 2012. Vi har ju numera lokal lönebildning och då gäller det att vi har någorlunda gemensam uppfattning om den ekonomiska situationen omkring oss för att hitta ett läge som båda parter finner acceptabelt.

Siv Axelsson tror att Sverige har möjligheter att klara sig bättre än många andra länder.

– För Sveriges del kan vi hoppas på att vår goda underliggande offentlig ekonomi gör att nedgången blir måttlig och att vi slipper de tvära kasten som skapar osäkerhet och kaos.

BJÖRN DICKSON, ELIN BENNEWITZ OCH PER HINDERSSON - red@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.