Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Byggbarometern: Temporärt mattare marknad

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV PER HINDERSSON

Volymerna på byggstarterna mattades något i Byggindustrins Byggbarometer för september. Totalt startade projekt till ett värde av 5,5 miljarder kronor, vilket är något lägre än vid samma tid i fjol. Totalt sett - från januari - har det startat byggprojekt till ett värde av 54 miljarder kronor. Det är 10 procent högre än i för samma period 2004.

Den lilla avmattning, som nog lugnt kan förmodas vara temporär, kommer av ett något lugnare starttempo på bostadssidan. Här startade projekt för 2,3 miljarder kronor mot 2,4 miljarder i september 2004. Prognoserna för bostadsbyggandet är dock fortsatt goda. Hittills i år har nystartade bostadsprojekt till ett värde av 23 miljarder kronor registrerats i Byggbarometern.

Den svaga återhämtningstrenden inom övrigt husbyggande ser ut att stå sig. Även om kurvan dalar något så ligger septembers byggstarter på 1,3 miljarder kronor drygt 12 procent bättre än fjolårsnoteringen. Under årets nio första månader har det startat privata och offentliga husprojekt för 14 miljarder kronor. Det är 22 procent högre än i fjol.

Anläggningsbyggandet ser också stabilt ut och lär bli betydligt framöver i takt med att de stora projekten i storstäderna och Norrland trappas upp. Hittills i år har det startat anläggningsprojekt för 13,7 miljarder kronor. Det är 1 procent högre än i fjol.

Industribyggandet, å andra sidan, ligger stabilt på svaga nivåer. Under september startade projekt för 337 Mkr, vilket är hälften av volymen från 2004.

Byggbarometern tas fram i samarbete med Sverige Bygger.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.