söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggbjässarnas recept för ökat bostadsbyggande

Publicerad: 31 maj 2012, 19:27

Bostadsbyggandet rasade 35 procent under första kvartalet 2012. Något måste göras. I slutet av maj satt chefer för de tre största bostadsbyggarna på Bofrämjandets seminariescen och presenterade sina snabbrecept. Minskad detaljeringsgrad i kommunala detaljplanerna var en av pusselbitarna.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Alla är överens om att det svenska bostadsbyggandet måste öka rejält. Men det händer inget, tvärtom.

Den 24 maj rapporterade SCB en kraftig minskning av bostadsbyggandet. Under första kvartalet byggstartade 4 850 nya bostäder – en minskning med 35 procent jämfört med första kvartalet 2011.

Vad säger bostadsbyggarna? På ett seminarium arrangerat av Bofrämjandet i slutet av maj fick chefer för de tre största bostadsproducenterna frågan vad som behövs för en rejäl kickstart av byggandet.

Johan Skoglund, vd JM:

– Det krävs att alla hjälps åt. Det handlar om många bäckar små. En sak är att kommunerna tenderar att göra alltmer detaljerade planer. Vi skulle hellre se att detaljplanerna var mer tidståliga. Kommunerna borde fokusera mer på den övergripande samhällsplaneringen. Sedan gillar vi naturligtvis inte heller de olika kommunala särkraven. De leder fram till dyrare och långsammare processer. Marknaden är redan nu för liten. Den borde öppnas upp mer för att ge chans till skalfördelar. Det är ganska enkelt: En stor bostadsproduktion ger billigare produktion, ett litet bostadsbyggandet generar dyrare byggen.

Peter Wågström, vd NCC:

– Jag delar den bild som JM har av den svenska marknaden. Vi behöver luftigare, flexiblare detaljplaner. Om vi byggare ska initiera allt gentemot kommunerna för att få loss planer så tar det en massa tid. Vi behöver ett högre tempo. Jag tycker att vi och svenska politiker har en hel del att lära av hur det fungerar i Tyskland, där vi också är verksamma.

– Där köper vi bara färdiga byggrätter. Vi kan fokusera på att producera på ett billigt, rationellt och lean-orienterat sätt. När det kommer till förtätningsprojekt i tyska städer räcker det med en förenklad bygglovsprocess. Det här gör att det går undan.

Jonas Spangenberg, vd Boklok Skanska:

– Jag håller med det i mesta och har helt klart känslan av att alla analyser redan är gjorda. Det är dags att gå till handling. Vad vi behöver är långsiktighet och stabila spelregler för att kunna investera och producera med god produktivitet. Nu ser vi en rad olika speciallösningar som avlöser varandra.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev