måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggboom i Stockholm

Publicerad: 12 augusti 2014, 13:56

Byggandet ökar i Stockholm.

Nu brakar byggbranschen loss på allvar i huvudstaden. För första gången på två år växer branschen och företagen vågar anställa igen. Det visar Stockholms Handelskammares konjunkturrapport som presenterades på tisdagen.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Nu brakar byggbranschen loss på allvar i huvudstaden. För första gången på två år växer branschen och företagen vågar anställa igen. Det visar Stockholms Handelskammares konjunkturrapport som presenterades på tisdagen.

Det är ingen tillfällighet att Stockholms Handelskammares andra konjunkturrapport för året pryds av en byggkran. Byggbranschen uppvisar den största vändningen på fyra år.

– Det är väldigt positivt. Byggindustrin är en stor och viktig och konjunkturkänslig bransch i Stockholm, säger Alen Musaefendic, ekonomisk analytiker på Stockholms Handelskammare.

Stockholmsbarometern bygger på den rikstäckande Konjunkturbarometern som tas fram av Konjunkturinstitutet på uppdrag av Stockholms Handelskammare. Den presenteras fyra gånger per år. Undersökningen bygger på företagens egna uppskattningar av konjunkturen. 2 632 företag har tillfrågats varav 44 procent är byggföretag.

Enligt Handelskammaren är tillväxten i Stockholmsregionen är tydlig och stabil. I riket som helhet syns dock en viss nedgång.

– Det är första gången på två år som branschen har tillväxt, säger Alen Musaefendic.

Historiskt har det varit så att tillväxt kommer före sysselsättning.

– Nu verkar företagen ha hajat att det är bra tider och börjar anställa. Vi kommer att se en fortsatt sysselsättningsökning i det här kvartalet, säger Alen Musaefendic. Möjligen är vi på väg mot en upplevd kompetensbrist. Men ännu är vi absolut inte på samma nivåer som exempelvis 2011.

Förklaringen till boomen i Stockholms byggbranschs tror Alen Musaefendic är att alla bitar nu faller på plats.

– Det är ganska väntat, snarare lättnad än chock. Det har byggts mycket under en längre tid men man har inte vågat anställa tidigare. Men nu byggs det så mycket att man måste det. Det finns en stor osäkerhet i Stockholm, men långa planprocesser bland annat, därför avvaktar man länge, säger Alen Musaefendic.

I resten av landet ser det dock lite dystrare ut för byggbranschen. Där ligger tillväxten fortfarande under noll.

På Stockholms Handelskammare anser man att det är viktigt att samhället nu gör sitt för att upprätthålla den positiva konjunkturen i Stockholm, som man anser är en motor för hela landet.

– Det är viktigt att investera för att hålla volymerna uppe. De viktigaste prioriteringarna just nu är att bygga Förbifart Stockholm och påbörja projekteringen av den östliga förbindelsen, säger Alen Musaefendic.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev