Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Byggbransch glädjeämne för Arbetsförmedlingen

Publicerad: 22 December 2010, 09:26

Under 2010 var bygg den sektor som nyanställde flest, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.


Arbetsgivarna i byggsektorn räknar med en fortsatt ökning av antalet anställda och uppgången blir cirka 10 000 personer i år och 8 000 personer år 2011. Detta meddelar Arbetsförmedlingen i sin prognos för de kommande åren.

– Sysselsättningstillväxten för i år har varit fantastisk för branschen, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Under det tredje kvartalet i år ökade sysselsättningen med 5 procent jämfört med samma period förra året.

– Bygg var vassast i år och vi räknar med att det kommer bygg också att vara nästa år, säger Håkan Gustavsson.

Krisen under 2009 var främst en industrikris, konstaterar Håkan Gustavsson. Anläggningssidan har gått starkt hela tiden och under 2010 har husbyggnationen, som varit halverad, kommit igång igen.

Trots de positiva tongångarna påpekar Håkan Gustavsson att det finns vissa yrkesinriktningar som har det relativt svårt att etablera sig. Det handlar främst om de unga personer som inte fått någon lärlingsutbildning.

– Det finns en stock av unga personer som lämnat gymnasiet men som ännu inte har fått lärlingstjänst och kommit in i yrket.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.