Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggbranschen vill anställa igen

Publicerad: 8 juni 2010, 13:18

Byggarbetsgivarna rapporterar ökade jobbplaner och sysselsättningstrenden har gått upp med 21 procentenheter jämfört med förra året enligt Manpower Arbetsmarknadsbarometer.


Bland de undersökta branscherna ökar byggindustrin mest. Detta visar Manpower Arbetsmarknadsbarometer, ett av världens mest ansedda analysverktyg för arbetsmarknaden som använts internationellt under närmare 50 år.

Sysselsättningstrenden för byggbranschen är +13 procent, vilket är en ökning med sex procentenheter jämfört med föregående kvartal och med hela 21 procentenheter på årsbasis.

Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det tredje kvartalet 2010 förväntar sig 16 procent av arbetsgivarna i byggbranschen att öka antalet anställda, noll procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan medan majoriteten (84 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden blir då +16 procent och efter att siffrorna har justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +13 procent.

Arbetsgivarna inom finanssektorn rapporterar den mest optimistiska sysselsättningstrenden för tredje kvartalet i rad: +18 procent, en ökning med 13 procentenheter på årsbasis. Även hotell- och restaurangarbetsgivarna fortsätter att rapportera mycket optimistiska jobbplaner under sommarmånaderna. Men det är alltså byggbranschen som ökar mest, både jämfört med föregående kvartal och jämfört med samma period förra året: 6 respektive 21 procentenheter.

Det är stora prognosskillnader över landet när det gäller sysselsättningen.
Storstadsregionernas arbetsmarknad ser ut att stärkas ytterligare inför det kommande kvartalet medan övriga regioner är betydligt försiktigare i sina prognoser.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.