Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggföretagare negativa till Stockholmskonjunkturen

Publicerad: 7 maj 2008, 11:04

Orderstocken och nyanställningarna ökar och anbudspriserna är oförändrade. Ändå har byggföretagarnas förväntningar på konjunkturen minskat kraftigt i Stockholm.– Branschen är överhettad och bristen på personal är en flaskhals, säger Peter Egardt, vd Stockholms Handelskammare.


I Handelskammarens Stockholmsbarometer presenteras företagarnas bedömning av konjunkturen en gång i kvartalet. Utslaget över samtliga branscher är konjunkturen oförändrad i Stockholm. Inom byggsektorn har däremot den så kallade konfidensindikatorn fallit från 72 till 46 under årets första kvartal.

– Förändringen sker från en rekordhög nivå, säger Johan Treschow, ansvarig för ekonomisk analys på Stockholms Handelskammare.

Flera stora byggprojekt pågår för tillfället i regionen, däribland Norra länken, Citybanan och Norra Bantorget. 55 procent av företagen rapporterar om ökat byggande och att nyanställningarna ökar. 84 procent av företagen talar dock om arbetskraftsbrist, vilket är det näst högsta värdet sedan mätningarna började år 2000. Problemet med att rekrytera personal är enligt Handelskammaren en viktig del i förklaringen till att företagarnas framtidstro dalat.

– Bristen på arbetskraft gör att man sannolikt inte kommer att kunna leverera allt som man har order på i tid. Frågan är om det ens finns så mycket kompetens i Sverige. En uppluckring kan ske i höst i och med att regeringen öppnar för arbetskraftsinvandring, säger Peter Egardt, vd Stockholms Handelskammare.

Sysselsättningen är dock svårbedömbar. I den förra kvartalsrapporten sjönk förväntningarna om nyanställningar men utfallet visar nu att nyanställningarna varit lika högt som föregående kvartal.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.