Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggindustrin drabbas av varsel igen

Publicerad: 29 januari 2013, 15:56

Sveriges Byggindustrier, BI, fördömer Elektrikerförbundets agerande när de försöker behålla systemet med att arbetsgivarna ska administrera fackliga avgifter från de anställda till facket.– De försöker undvika konsekvenserna av en fällande dom genom att formulera om principerna, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på BI.


Det kan konstateras att stridsåtgärderna drabbar skogs- och pappersindustrin som är exportberoende. Även byggföretagen drabbas hårt eftersom det är flera arbetsplatser inom byggindustrin samt installationsföretag som har uppdrag inom byggindustrin som är varslade.

– Fackets agerande står inte i proportion till frågan det handlar om, säger Mats Åkerlind.

Elektrikerförbundet förlorade i höstas i Arbetsdomstolen i ett mål om kontrollavgifter men har trots detta fortsatt att driva kraven, nu med hjälp av stridsåtgärder.

Det är också uppseendeväckande att facket går ut med strejkvarsel innan parterna ens har hunnit börja diskutera sina avtalsyrkanden.

– Det bådar inte gott inför avtalsrörelsen 2013 och vi hoppas nu att facket ska ta sitt förnuft till fånga. Det är viktigt att våga ta diskussionerna och ha en respektfull dialog mellan parterna, säger Mats Åkerlind.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.