Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggindustrin Sveriges starkaste bransch

Publicerad: 31 juli 2008, 10:13

Tilltron till svensk ekonomi faller. Den enda sektor som fortfarande går som tåget är byggindustrin. Det visar Konjunkturinstitutets barometer.


Konjunkturbarometern beskriver att läget för den svenska ekonomin blivit rejält mycket dystrare under juli månad. Barometerindikatorn som sammanfattar företagens och hushållens syn på ekonomin har fallit från 93 till 89 på bara en månad. Värdet 100 räknas som ett medelvärde.

Under det andra kvartalet har indikatorn fallit med nio enheter. I och med det har läget i svensk ekonomi gått från svagare än normalt till mycket svagare än normalt under årets andra kvartal. Det enda lysande undantaget är byggbranschen.

- Byggindustrin är ensam på toppen. Läget är väldigt stabilt inom byggindustrin både vad gäller byggande, orderingång, anbudspriser och sysselsättning, förklarar Roger Knudsen som är chef för konjunkturbarometern på Konjunkturinstitutet.

90 procent av företagen inom bygg är nöjda med läget. En förklaring till att byggbranschen går fortsatt bra är enligt Roger Knudsen att det man har satt igång att bygga måste bli klart. Det ger inte lika snabba konjunktursvängningar som inom många andra branscher.

Byggsektorns företagare ser även ljust på tillvaron inför hösten. Men på något års sikt verkar orosmolnen torna upp sig även för byggarna. Förväntningarna är avsevärt mycket lägre än när samma undersökning gjordes för ett år sedan.

- Cirka hälften av företagarna inom byggindustrin tror att de på ett års sikt kommer att ha en lägre aktivitet än idag.

För ett år sedan svarade 65 procent av företagen att de såg bristen på arbetskraft som det främsta hindret för byggandet. Idag ser bara 40 procent arbetskraftsbristen som ett hinder. Istället har antalet företagare som pekar ut otillräcklig efterfrågan som sitt största hinder stigit från knappt 10 till drygt 30 procent.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News