Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Byggkonjunkturen i Europa vänder 2013"

Publicerad: 20 november 2011, 13:29

Det europeiska byggandet får positiv tillväxt år 2013, bedömer organisationen Euroconstruct.


Den europeiska nätverksorganisationen Euroconstruct presenterade en förvånansvärt optimistisk prognos i Paris i förra veckan. Redan år 2013 väntas byggandet vända uppåt igen, efter fem tuffa år med turbulens i den så kallade eurozonen.

Prognosen för tillväxten inom den europeiska byggbranschen år 2013 är +1,8 procent och +2 procent för år 2014. Men nästa år, 2012, blir det fortsatt tufft på de flesta europeiska marknader med -0,3 procent nedgång.

– Det är i och för sig en nedrevidering jämfört med vår prognos från i våras, men med tanke på allt som skett och fortfarande sker får man väl säga att det är en ganska ljus prognos för åren 2013 och 2014, säger Bengt Henricson, prognosmakare på Prognoscentret samt svensk representant i Euroconstruct.

Byggandet föll i Europa efter finanskraschen 2008. Bottenåret var 2009 då investeringarna rasade med sammantaget 8,6 procent. Irland och Portugal dök med 34 respektive 9 procent och Spanien backade 22 procent.

– Tyskland, den största enskilda marknaden har, efter ett litet dipp 2009, klarar krisen relativt obemärkt. Frankrike går också rätt bra just nu tack vare ett ökat bostadsbyggande. Även det hårt drabbade Storbritannien börjar se en ljusning framöver, trots att de räknar med negativ tillväxt även 2012, säger Bengt Henricson.

Tillsammans med Schweiz, Tyskland och Belgien sticker Sverige ut som ett av de länder som drabbats lindrigast av krisen. Efter 2009 har Sverige haft en stadigt ökad byggaktivitet och Prognoscentret räknar med fortsatt positiva utvecklingstal, om än på lägre nivåer, under perioden 2012 till 2014.

– I Norden är Norge väldigt starka just nu. De räknar med drygt 6 procent tillväxt både i år och nästa år och volymökningarna ser ut att fortsätta 2013 och 2014. Norge har en stark ekonomi och det märks nu, säger Bengt Henricson.

Det europeiska anläggningsbyggandet har klarat sig skapligt under krisåren, främst på grund av olika nationella stimulanspaket. Här befarar dock analytikerna inom Euroconstruct att svaga statsfinanser kommer att börja slå igenom på sikt.

– Oron omfattar även OPS-projekt, offentlig privat samverkan. Även om de innehåller privata finansieringsinslag så ska ju det även här skjutas till offentliga medel. Men vi kommer inte att få se någon egentligen nedgång på anläggningssidan under prognosperioden, säger Bengt Henricson.


FAKTA:
Stora skillnader 2011
• Byggmarknaderna i Spanien och Irland har rasat dramatiskt under de senaste fyra åren. I snitt har Spanien haft en årlig nedgång på nästan 20 procent under åren 2008-2011.
• Polen är det enda landet i Euroconstructzonen som vare sig tappat i BNP eller byggtillväxt under perioden 2008-2010. I år väntas den polska byggmarknaden växa 13 procent.
• Mellan extremerna Spanien/Irland och Polen befinner sig Ungern och Portugal. De har i princip inte haft någon BNP-tillväxt och byggmarknaderna har gått neråt. Läget är snarlikt i Tjeckien och Slovakien.
• Länder som klarat krisen bra är Schweiz, Sverige, Tyskland och Belgien. De är inne i tillväxtfaser och har i princip återhämtat tappet från 2008/09.
KÄLLA: EUROCONSTRUCT


FAKTA:
Fem starka dominerar
De fem största marknaderna - Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien - representerar nästan 70 procent av de 19 Euroconstruct-ländernas totala byggproduktion under 2011. I pengar motsvarar det 899 miljarder euro.

Samtliga länder börjar få fast mark under fötterna, med undantag av Spanien. Landet förväntas bottna under år 2012, visa nolltillväxt 2013 och sedan en svag tillväxt 2014.
KÄLLA: EUROCONSTRUCT

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.