Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggkonjunkturen på väg uppåt

Publicerad: 16 oktober 2013, 09:04

Byggkonjunkturen fortsätter utvecklas i en svagt positiv riktning. Det visar Sveriges Byggindustriers, BI:s, senaste konjunkturprognos. Den främsta tillväxtmotorn för branschens återhämtning är nyproduktion av bostäder – även om antalet byggstarter nästa år kommer att vara färre än 2011.


BI räknar med att nyproduktionen av bostäder ökar med 18 procent i år och ytterligare 4 procent nästa år. Det skulle betyda att 25 200 bostäder byggstartar i år och 26 300 nästa år.

– Samtidigt sjönk de privata lokalinvesteringarna rätt kraftigt under första halvåret i år. Det kompenseras delvis av det ökande bostadsbyggandet. Men nedgången på lokalsidan dämpas under hösten och vintern och nästa år räknar vi med stigande investeringar inom den här delsektorn, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI.

Även anläggningssektorn har haft en svag inledning 2013. Men det ser något bättre ut inför nästa år. BI räknar med att tillväxten på den privata sidan ökar tack vare investeringar inom energi- och transportsektorn. Däremot tappar det offentliga anläggningsbyggandet volym på grund av lägre anslag till infrastrukturen – 2 procent back i år och ytterligare 1 procent nästa år. Totalt ger det dock en nolltillväxt totalt för anläggningsbyggandet.

– Tittar man på de totala bygginvesteringarna så tappar vi 1 procent i år, men i takt med att konjunkturen förbättras och bostadsbyggandet ökar, vänder investeringsutvecklingen och stiger med 2 procent 2014, säger Johan Deremar.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.