Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Byggkonjunkturen står och väger

Publicerad: 17 Juli 2009, 10:02

Fastighetsmarknaden är starkt beroende av den allmänna konjunkturen. Både kommersiella fastigheter och bostadsmarknaden berörs. Men den internationella finanskrisen påverkar hittills Sverige annorlunda än många andra länder.


I jämförelse med den svenska bank- och fastighetskrisen 1991 och 1992 är de fallande priserna på kommersiella fastigheter fortfarande måtlliga. Hittills har priserna fallit med åtta procent, enligt fastighetsdatabasen IPD.

De två krisåren 1991 och 1992 föll värdena för kommersiella fastigheter med 27 och 19 procent. Bland annat som en direkt följd av turbulensen i finanssystemen den gången och svårigheterna att finansiera nya affärer men framför allt som en följd av det normala förloppet i en lågkonjunktur - att hyresgäster omförhandlar sina avtal, flyttar till nya billigare lokaler eller går i konkurs.

Förutsättningarna för fastighetsmarknaden - och därmed entreprnörer och underleverantörer - är annorlunda i nuvarande krisläge. I en analys i DI 17 juli, pekas den relativt låga andelen nyproduktion i förhållande till BNP ut som en viktig skillnad.

I jämförelse med många länder där byggverksamheten fungerade som motor i en mer exeptionell BNP-tillväxt  - länder som Spanien, Storbritannien eller bolånehärvans USA - har de svenska nyinvesteringarna i framför allt nya bostäder legat långt under den normala efterfrågan även under högkonjunkturen 2005-2007. Inslagen av spekulation i ständigt stigande fastighetspriser var betydligt mindre i Sverige än i många andra länder denna gång.

Den svenska 90-talskrisen drevs fram som en spekulationsbubbla som en följd av avregleringen av kreditregleringen. Den drivkraften saknas denna gång. På bostadssidan har priserna sedan en tid börjat återhämta sig som en följd av den rekordlåga räntan som möjliggörs av den rörliga valutakursen.

Det stora osäkerhetsmomentet just nu är utvecklingen på arbetsmarknaden. Om fler hushåll drabbas av förlorade jobb kommer detta att slå mot både bostadsmarknaden och behoven av kommersiella fastigheter. Då minskar effekten av den konstlat låga räntenivån.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.