Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggkonjunkturen – Sverige sämst i klassen

Publicerad: 21 januari 2020, 10:32

Bild 1/2  Sverige har nu lägst antal påbörjade bostäder per capita av de nordiska länderna.

Byggsverige har hamnat på efterkälken jämfört med sina nordiska grannar. Sverige har nu lägst antal påbörjade bostäder per capita av de nordiska länderna, enligt en ny konjunkturrapport från Sveriges Byggindustrier.


Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Efter bostadsbyggandets topp 2017 har konjunkturen i norden mattats av. Störst är fallet i Sverige där bostadsinvesteringarna minskar med 13 procent under prognosperioden 2019-2020. Detta visar Sveriges Byggindustriers senaste sammanställning av den nordiska byggkonjunkturen. Johan Deremar, nationalekonom och prognosansvarig, berättar att det är kreditrestriktionerna som lett till att Sveriges bostadsbyggande har mattats av mest de senaste åren.

– Fram till 2018 har vi haft en konjunkturuppgång, men kreditrestriktionerna har lett till att Sverige inte har hängt med. Danmark, som haft en lång återhämtningsperiod sedan den senaste finanskrisen, har tidigare haft minst antal påbörjade bostäder per capita, men 2018 gick landet om Sverige, säger Johan Deremar till Byggindustrin.

I topp på den nordiska listan över finner vi Finland, som 2018 påbörjade 8,3 nya bostäder per tusen invånare, vilket kan jämföras med Sveriges 5,1 nya bostäder per tusen invånare.

– Finland har hela tiden haft ett stabilt byggande, mycket tack vare sitt sociala bostadsbyggande som är statligt subventionerat. Det står för en femtedel av landets bostadsbyggande, säger Johan Deremar.

Borde ligga på 2017 års nivå

Under toppåret 2017 byggde Sverige som mest, 63 800 bostäder påbörjades det året.

– Det är ungefär den nivån vi ska hålla byggandet på för att hålla jämna steg med våra grannländer, säger Johan Deremar.

I rapporten framgår även att anläggningssidan går starkt i hela norden och anläggningsinvesteringarna beräknas öka med fyra procent i både Sverige och norden som helhet.

– Det här är den del av byggindustrin som går absolut starkast. Men det finns en brist på arbetskraft i sektorn som behöver mötas, säger Johan Deremar.

Konjunkturrapporten i korthet

■ Sverige har nu lägst antal påbörjade bostäder per capita av de nordiska länderna.
■ Sverige har störst procentuellt tapp i totala bygginvesteringar (-4%) under prognosperioden 2019-2020.
■ Sverige har störst procentuellt tapp i bostadsinvesteringar (-13%) under prognosperioden 2019-2020.
■ BNP-tillväxten för 2020 bedöms till 0,9 procent vilket är lägst i Norden.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.