Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Byggkonkurser fortsätter minska - utom i Stockholm

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Konkurserna i byggbranschen fortsätter att minska i Sverige, visar statistik från kreditupplysningsföretaget UC. Under perioden januari till augusti gick 512 byggföretag i konkurs, vilket är en minskning med sju procent jämfört med 2004. Eftersom antalet registrerade aktiva företag samtidigt ökar betyder det att konkursutsattheten minskat med hela tolv procent.

De regionala skillnaderna är stora, men för de flesta län är urvalet så litet att enstaka konkurser får stort genomslag. På Gotland gäller det rent bokstavligt: 2005 har länet haft en byggkonkurs men förändringen är inte mätbar i procent eftersom antalet för 2004 var noll.

För Stockholms län är dock underlaget tillräckligt stort för att urskilja trender. Som Byggindustrin tidigare berättat har byggkonkurserna i länet ökat under 2005.

- Trenden håller i sig även i augusti och den är signifikant. Sedan finns det olika uppfattningar om vad den beror på, säger Fredrik Polland på UC.

Byggkonkurserna i Stockholms län ökade med 21 procent till och med augusti i år jämfört med samma period 2004. Om man slår samman samtliga branscher i Stockholm minskade i stället konkurserna med åtta procent.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.