Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

BYGGKONKURSER: Svårt att nå målvakter

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Konkursförvaltaren Jonas Reiner känner inte till Kenneth Busk i artikeln intill - men väl problemet med målvakter. De har ofta stora svårigheter med att få tag på någon företrädare för bolagen, eftersom målvakter står som företrädare för bolagen.

- Målvakter är ofta nedgångna och vet ingenting och hela poängen är att de inte ska veta något. De har fått tusen spänn för att skriva under något papper.

Det finns, grovt sett, två kategorier av målvakter. Dels de som fungerar som bulvaner och plockar ut kontanter som ska avlöna svart arbetskraft, dels de som bara skriver på och får ett mindre engångsbelopp. I många andra fall vet målvakten inte ens själv om att han sitter i en  bolagsstyrelse. Namnteckningen kan
vara förfalskad.

Målvakterna är ofta brottsbelastade, bostadslösa eller drogberoende. Ibland en kombination
av allt. Tidigare har det oftast varit svenskar och finländare. På senare tid har det dykt upp många personer från baltstaterna, berättar Jonas Reiner.

- Dem får vi aldrig tag på. Så fort man ska gå över Sveriges gränser i ett rättsligt sammanhang blir det besvärligt. Jag kan ju skriva brev till personen men det struntar ju han i.

Målvakter förekommer ofta i konkurser, oavsett bransch.

- Min uppfattning är att Ekobrottsmyndigheten gör väldigt
lite för att sätta dit målvakterna. Om en målvakt får ett - två års fängelse kanske det
inte är lika kul längre.

Överåklagare Gunnar Stetler på
Ekobrottsmyndigheten tycker att kritiken är orättvis.

- Jag har själv drivit fall där målvakterna fått långa fängelsestraff. Ibland får vi kritik för att vi går på målvakterna medan de riktiga huvudmännen går fria. Så det här är tveeggat.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.