söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggkonkurserna minskar

Publicerad: 6 maj 2014, 12:19

Under årets fyra första månader har konkurserna i byggsektorn minskat med 20 procent jämfört med samma period förra året.

Ämnen i artikeln:

statistikbyggkonjunkturbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationkonkurser

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Trenden med minskande antal konkurser fortsätter, efter ett riktigt konkursdrabbat fjolår. Totalt har 384 byggföretag gått i konkurs i år, enligt affärs- och kreditupplysningsföretaget UC. Det är en minskning med 20 procent jämfört med samma period förra året.

– Under 2013 hade vi fler företagskonkurser än något annat år under finanskrisen och den påföljande lågkonjunkturen. Det gäller i synnerhet för de två första kvartalen 2013, vilket är den period vi nu jämför med, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

2014 har inletts mer positivt. Totalt har antalet företagskonkurser i hela näringslivet har minskat med 11 procent jämfört med samma period förra året. Byggindustrin är en av de sektorer som uppvisar den största minskningen. Minskningen tros bero på att bostadsbyggandet har ökat kraftigt de senaste kvartalen, inte minst i Stockholmsregionen, vilket också får återverkningar i konkursstatistiken genom större efterfrågan hos byggbolag. Även i Västra Götaland är byggindustrin på ordentlig uppgång och uppvisar stora konkursminskningar jämfört med förra året.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev