Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggkonkurserna ökar

Publicerad: 7 oktober 2008, 09:24

Byggkonkurserna har ökat åtta procent i år. Värst är situationen i Skåne, Värmland och Gävleborg län.


Affärs- och kreditupplysningsföretaget UCs konkursstatistik visar att företagskonkurserna nu ökar kraftigt. Inom byggsektorn har antalet konkurser ökat åtta procent årets första tre kvartal jämfört med 2007.

Men byggarnas situation skiljer sig mellan olika regioner i landet. Stockholms län har klarat sig bättre än andra delar av landet. Här har antalet konkurser minskat jämfört med förra året.

Västra Götaland är en annan region som också utmärker sig positivt med få konkurser.

Värre ser det ut i Skåne där antalet byggkonkurser ökat med 36 procent.
– Skåne har haft en tuff period i år. Vi ser också kraftiga ökningar för byggkonkurser i Värmlands och Gävleborgs län, säger Fredrik Polland, affärsutvecklingschef på UC.

Mestadels är det små och nystartade företag som går i putten.

– De två, tre första åren på marknaden är företagen extra känsliga, eftersom man inte har hunnit bygga upp en ekonomisk buffert, säger Fredrik Polland

Fler konkurser är en tydlig signal om att marknaden viker. Att det just nu finns rekordmånga aktiva företag i svenskt näringsliv och att rekordfå företag gick i konkurs förra året, gör effekten extra tydlig, enligt Fredrik Polland.

Relativt sett står sig byggarna rätt väl.

– Åtta procent är i linje med utvecklingen totalt i landet och sett till alla branscher. Det är mycket tack vare att Stockholm och Västra Götaland som sticker ut positivt med färre konkurser. Annars skulle det se betydligt värre ut inom byggsektorn i år, säger Fredrik Polland.

Flest konkurser noteras i transportbranschen, bland privata tjänsteföretag och hotell- och restauranger.

– Där blir effekten också stor eftersom det finns så många företag inom dessa branscher, säger Fredrik Polland.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.