söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggmaterialkostnaderna faller: ”I stormens öga”

Publicerad: 1 juni 2023, 11:06

Foto: Mattias de Frumerie

Under årets första kvartal vek byggmaterialmarknaden nedåt, med både en nedgång i volym och pris, enligt Beijer Byggmaterials senaste branschrapport.

Ämnen i artikeln:

Svepetbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationbyggkonjunkturkonkurser

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


När kriget i Ukraina bröt ut, i kombination med ökade energipriser och inflation, var byggmaterial ett av de första områdena med kraftigt stigande priser. Enligt rapporten verkar det alltså som att man ligger före den generella marknaden även vad gäller prisnedgång.

I q1 rapporterade handlarna en negativ marknadstillväxt om -9 procent, jämfört med förra året. Under samma period ökade antalet konkurser inom bygg med + 14 procent.

Läs mer: Omsatte 300 miljoner – här är de 15 största konkurserna i maj

Trots det tuffa läget har prisnivåerna på material i många områden stabiliserats, och det finns en stor investeringsvilja vad gäller renoveringsmarknaden – även om den ordinarie byggmarknaden viker.

Rapportförfattarna beskriver dagens situation som att vi är ”mitt i stormens öga och de kommande 6–12 månaderna kommer att se hur stor effekt vi får i byggbranschen, och hur stor nedgång i framför allt nybyggnationen blir”.

Priser på material

Stål

Den totala korgen för stål har sjunkit och är nu 15,6 procent lägre än för 12 månader sedan. Nuvarande prisnivå är dock fortsatt signifikant högre än samma period 2019 (+61,2 procent ) Energi
Den totala korgen för energi har sjunkit och är nu 40,6 procent lägre än för 12 månader sedan. Nuvarande prisnivå är dock fortsatt signifikant högre än samma period 2019 (+80,0 procent).
Plast
Den totala korgen för plast har sjunkit och är nu 27,6 procent lägre än för 12 månader sedan. Nuvarande prisnivå är nästan i paritet samma period 2019 ( cirka 2 procent ).
Metaller
Den totala korgen för metaller har sjunkit och är nu 5,5 procent lägre än för 12 månader sedan. Nuvarande prisnivå är dock fortsatt signifikant högre än samma period 2019 (+47,5 procent ).
Trävaror
Den totala korgen för trävaror har sjunkit och är nu 26,8 procent lägre än för 12 månader sedan. Nuvarande prisnivå är dock fortsatt högre än samma period 2019 (+12,1 procent ).

Källa: Beijer Byggmaterial

Beijer tror att priserna på byggmaterial generellt kommer att fortsatta falla under resten av 2023, dock inte dramatiskt. Detta beror främst på tre faktorer:

• En global minskning i efterfrågan
• Leverantörsbyten och volymförflyttningar vi genomför under hösten
• Anpassningar från leverantörerna till de fallande priserna på ingående material.

Läs mer: Lista: Så mycket fakturerade byggarna offentlig sektor

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev