Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggnads lägger nytt varsel

Publicerad: 8 mars 2013, 15:45

Nu hotar Byggnads att utvidga den konflikt som bryter ut på tisdag den 12 mars. Byggnads skriver att vissa bolag har försökt kringgå varslade konfliktåtgärder genom att sälja ut uppdrag till andra företag.


Det nya varslet träder i kraft onsdagen den 20 mars, om konflikten inte är löst dessförinnan.

På tisdag den 12 mars bryter strejk ut på 80 företag med 160 arbetsplatser och 3 000 anställda, om parterna inte lyckas nå en överenskommelse dessförinnan. Till detta kommer nu alltså ett nytt varsel.

I Byggindustrin den 8 mars säger Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson att kunderna i byggprojekten undviker bolag med konflikter och att antalet konsultledda projekt utan egna anställda ökar, till följd av de hundratals konflikterna på byggarbetsmarknaden under 2011 och 2012.

Byggnads skriver att arbetsnedläggelsen och blockaden på de konfliktdrabbade företagen och arbetsplatserna från och med den 20 mars gäller även om arbetet överlåtes på annan.

I en kommentar till det nya varslet säger Ola Månsson:

-  Vi kan konstatera att Byggnads med det nya varslet inte följer några som helst av arbetsmarknadens spelregler för en avtalsrörelse. Det nya varslet lämnas under pågående förhandlingar med medlarna,  två dagar innan ett slutbud ska redovisas. På det här sättet förhindrar Byggnads medlarnas uppdrag att komma fram med en konstruktiv lösning, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.