Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggnads ökar sina intäkter

Publicerad: 23 oktober 2009, 07:41

Under åren 2004–2008 har byggnad ökat sina intäkter med 91 procent. Detta samtidigt som förbundet har tvingats avskaffa granskningsavgifterna. Förklaringen är kraftigt höjda medlemsavgifter. Den 31 mars 2010 går avtalet mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier ut. Ekonomiskt står Byggnads väl rustat.


Sedan början av 2008 har Byggnads tappat omkring 3 600 medlemmar. En av förklaringarna till det är försämringarna i a-kassan, enligt förbundet.
Samtidigt öppnar det nya samarbetet med fem andra fackförbund inom 6F för lägre medlemsavgifter.

Svenska fackförbund tappar medlemmar i krisens spår och till exempel IG Metall planerar att minska antalet anställda på sina kanslier. Byggnads tappar också medlemmar.

Sedan januari 2008 har Byggnads fått 14 253 nya medlemmar. Samtidigt har förbundet tappat 18 131 medlemmar. Netto innebär det ett tapp på 3 590 medlemmar.

– Ett av de främsta skälen till medlemstappet är den försämrade a-kassan, säger Byggnads ekonomichef Clas Nykvist.

Byggnads har minskat antalet anställda med omkring 125 personer och i dag har förbundet omkring 430 anställda. Men för Byggnads del är det inte främst medlemstappet som lett till personalminskningar, utan utmönstringen av gransknings- och mätningsarvodet ur kollektivavtalet.

Den genomsnittliga avgiften för en medlem i Byggnads är 853 kronor i månaden. Av den summan går 307 kronor till förbundet, 425 kronor till a-kassan och resten till avdelningen.

När man drar bort a-kasseavgiften blir det 428 kronor kvar som går till förbundet till avdelningen. Till förbundet betala varje medlem i genomsnitt 5 136 kronor per år.

Medlemstappet sedan början av 2008 innebär minskade intäkter med drygt 18 miljoner kronor.

I höst har Byggnads och fem andra förbund kommit överens om att de ska ge sig in i ett långtgående samarbete kallat 6F. Förutom Byggnads är det Elektrikerna, fastighets, Målarna, Seko och Transport som ska samarbeta.
Bland de fördelar som detta kan ge nämner förbunden ”mer fackförening för pengarna” – alltså en effektivare organisation.

– Det kan innebära praktiskt samarbete mellan förbunden. Till exempel kan vi samarbeta när det gäller studier, säger Clas Nykvist.

Men effektivare organisationer som ger ”mer fackförening för pengarna” ska också kunna märkas i direkt i medlemmarnas ekonomi. De sex förbunden har uttryckligen nämnt lägre medlemsavgifter som en möjlig följd av samarbetet.
– Ja, det kan leda till lägre avgifter längre fram, säger Clas Nykvist.

Kan man säga att försämringarna i a-kassan har bidragit till att de sex förbunden nu går in i ett fördjupat samarbete med en effektivare organisation?

– Samarbetet i 6F hade inletts även om regeringen inte höjt a-kasseavgiften, säger Clas Nykvist.

Den kommande påsken, om ungefär ett halvår, flyttar Byggnads kansli tillbaka till sina ordinarie lokaler vid Odenplan i Stockholm. Under ett par års ombyggnad finns kansliet i Liljeholmen, strax utanför Stockholms innerstad.


Fastighetsbolaget Polstjärnan, som äger fastigheten vid Odenplan och genomför ombyggnaden, bedömer kostnaden för ombyggnaden till omkring 250 miljoner kronor. Polstjärnan ägs av Kommunal och Byggnads. Bolaget har egen ekonomi och har inget med Byggnads medlemmar eller medlemsavgiften att göra.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.