Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggnads slopar inkomstförsäkringen

Publicerad: 15 mars 2010, 13:22

Snabbt stigande arbetslöshet bidrog till att göra försäkringen mycket dyrare än beräknat.


När Byggnads fasar ut sin inkomstförsäkring står det klart att den blev mer än dubbelt så dyr som beräknat. Till bakgrunden hör att arbetslösheten ökade kraftigt i höstas.

– Arbetslösheten steg kraftigt när försäkringen fortfarande var ny. Vi kom in fel i tiden. Vi hann inte samla pengar i ladorna, säger Byggnads ekonomichef Niklas Rengen.

På hösten 2007 fattade Byggnads förbundsstyrelse beslutet att införa en inkomstförsäkring för sina medlemmar. För dem som tjänar 18 700–35 000 kronor i månaden täcker försäkringen upp så att de får 80 procent av lönen.

– Det här var redan från början tänkt som en tillfällig lösning under den här mandatperioden, eftersom den nuvarande regeringen har försämrat a-kassan. Förhoppningsvis får vi ett regeringsskifte i höst och därmed en förbättrad a-kassa som minskar behovet av en särskild inkomstförsäkring, säger Niklas Rengen.

Försäkringen ingår i ett ramavtal mellan LO och Folksam. Kommunal och Handels har också tecknat inkomstförsäkring för sina medlemmar.

– I de förbunden ligger genomsnittslönen på 19 000–20 000 kronor. Inom byggnads är snittlönen omkring 25 000 kronor. Det bidrar till att göra försäkringen betydligt dyrare för oss. IF Metall har avstått från särskild inkomstförsäkring, säger Niklas Rengen.

Byggnads räknade med att försäkringen skulle kosta 60 miljoner kronor under 2,5 år.

– Jag tror att den har blivit åtminstone dubbelt så dyr, säger Niklas Rengen.

Enligt en avstämning som gjordes i december 2009 är det omkring 6 500 byggnadsarbetare som har fått ersättning från inkomstförsäkringen.
Inkomstförsäkringen fasas ut i två etapper. Från början gällde försäkringen i 100 dagar. I januari 2009 förlängdes den till 200 dagar. Från och med den 1 april i år återgår försäkringen till att gälla till 100 dagar. Den 30 september försvinner försäkringen. Den medlem i Byggnads som blir arbetslös därefter får klara sig med a-kassa.

Men ingen medlem som redan får ersättning via försäkringen blir utan sina pengar.
I juni i år håller Byggnads kongress. Då ska försäkringen utvärderas och dess framtid diskuteras.

STIGANDE ARBETSLÖSHET
I januari 2010 var 14 082 medlemmar i Byggnads a-kassa arbetslösa. Det innebär en arbetslöshet på 13,8 procent, en ökning med 3,7 procentenheter på ett år.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.