Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggnads sympativarslar till stöd för Seko

Publicerad: 18 juni 2014, 12:52

Tanum Shoppingcenter är ett av projekten som drabbas av Byggnads sympativarsel. Foto: Tanum Shoppingcenter

Foto: Tanum Shoppingcenter

Nu varslar Byggnads om sympatiåtgärder till stöd för Sekos medlemmar inom tågtrafiken i striden mot arbetsgivarorganisationen Almega. Sympativarslet träder i kraft klockan 06.00 den 1 juli.


Tre byggarbetsplatser omfattas av varslet inom Byggavtalets område. De är Jägarskolan i Kiruna, Oskarhamns kärnkraftverk och Tanum Shoppingcenter. Den exakta omfattningen av varslet är oklar i nuläget. Uppskattningsvis gäller det 100-150 byggnadsarbetare och cirka 400 indirekt berörda på arbetsplatserna.

Byggnads skriver i ett pressmeddelande att de stödjer Sekos kamp och att kraven på en utveckling mot fler heltidsanställningar är principiellt viktig för hela den svenska arbetsmarknaden.

– På hela den svenska arbetsmarknaden väljer allt fler arbetsgivare att använda sig av visstidsanställningar, timanställningar och bemanningsanställda istället för att ha fast personal. Det förekommer även inom byggbranschen. Det är dags att sätta stopp för arbetsgivare som utnyttjar människors beroendeställning. Självklart stöder även Byggnads Seko i den här konflikten och därför lägger vi ett sympativarsel idag, säger Torbjörn Hagelin Byggnads avtalssekreterare.

Utöver varslet inom Byggavtalets område varslar Byggnads inom PLR-avtalets område och inom VVS-företagens avtalsområde.

– Jag tycker att man från arbetsgivarsidan diskuterar anställningsskyddet på ett konstruktivt sätt, och att det är konstigt att trappa upp konflikten på det här sättet, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, BI.

Han menar att de arbetsplatser som varslet gäller är i särskilt känsliga skeden och hoppas att konflikten är löst innan varslet träder i kraft.

– De här projekten är beroende av att kunna jobba nu i semestertider. Till exempel kärnkraftverket i Oskarshamn måste genomföra renoveringen nu när elbehovet är lågt, säger han.

Byggarbetsplatser som omfattas av varslet

Bygg

■ Jägarskolan Kiruna, Byggnadsfirma S.A Englund
■ Oskarhamns kärnkraftverk, NCC Construction Sverige
■ Tanum Shoppingcenter, Llentab

VVS

■ Sandviksverket, Bravida Sverige
■ Tanum Shoppingcenter, Imtech VS-teknik

Plåt

■ Deje Husplåt (hela företaget)
■ Lillåns Bleck och Plåt (hela företaget)
■ Storfors Plåtslageri (hela företaget)
■ Winther Bygg (hela företaget)

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.