Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggsektorn är Finlands räddning

Publicerad: 22 september 2016, 05:51

Bild 1/4  Bo Sandberg, chefsekonom på Dansk Byggeri. Foto: Dansk Byggeri

Nu vänder det för Finlands byggindustri. Efter att lyftkranar under flera år varit en ganska sällsynt syn i landet förväntar man sig en tillväxt på 6,5 procent i branschen. "Byggsektorn driver hela finska industrin just nu, det är den ljusa punkten i ekonomin efter många dåliga år", säger Sami Pakarinen på Rakennusteollisuus.

Ämnen i artikeln:

NorgeFinlandDanmarkIslandbyggkonjunktur

Finlands byggbransch har haft några svåra år med nolltillväxt sedan 2011 och har ännu ett tag till att komma upp till de nivåer man var i då. Men i år pekar allt på en kraftig ökning just i byggbranschen enligt Rakennusteollisuus, den finska motsvarigheten till Sveriges Byggindustrier.

– Arbetslösheten minskar och osäkerheten i hushåll och företag har reducerats. Investeringar och privatekonomi pekar uppåt och det betyder att husbyggandet ökar mycket, säger Sami Pakarinen.

Alla delar av byggindustrin pekar uppåt, bland annat offentliga byggnader som byggs över hela landet, men främst är det lägenheter som byggs.

– Det som driver på är urbaniseringen – fler vill bo i Helsingfors och Tampere, säger Sami Pakarinen.

Största projektet hittills

Ett projekt som byggs just nu är Finlands till ytan största projekt hittills – Redi-projektet – som byggs av Byggjätten SRV. 700 personer jobbar med projektet där man bygger ett över 58 000 kvadratmeter stort köpcentrum, sex skyskrapor, 2000 parkeringsplatser och även kontor och hotell i Fiskehamnen. Skyskrapan Majakka som har byggstart i slutet av året kommer ha 35 våningar och portvaktslobby, något som är nytt i Finland. 214 av 283 lägenheter i huset är redan bokade och SRV är glatt överraskade av intresset.

– Vi skapar inte bara ett väldigt unikt projekt med Finlands första skyskrapor, med den högsta Majakka som sträcker sig upp till 132 meter och därmed är Finlands högsta bostadshus, utan vi skapar också ett nytt sätt att bo på där med service som gör vardagslivet mer njutbart, säger Heli Pulkkinen, kommunikationsspecialist på SRV.

Ett liknande projekt är Mall of Tripla i Helsingfors, där man också bygger shoppingcentrum och bostäder.

– Vi har många stora projekt på gång just nu och vi tror att den här trenden kommer fortsätta 2017, säger Sami Pakarinen på Rakennusteollisuus.

Skanska märker skillnad

Anders Danielsson, vice vd på Skanska med ansvar för bland annat Finland har märkt av förändringarna.

– Det har varit en tuff marknad I Finland länge. Byggmarknaden har minskat fyra år i rad men nu har ekonomin vänt svagt uppåt och marknaden har förbättrats något och bygginvesteringarna ökar från låga nivåer. Vi ser också tecken på en förbättring av bostadsmarknaden. Skanska är väl positionerade och har mark i flera bra lägen och kommer fortsätta att satsa på att utveckla bostäder, säger han.

De senaste åren har vi Skanska vunnit flera projekt i Finland, som ett stort shoppingcenter, ett kontrakt värt 480 miljoner kronor, och riksväg 6 med ett kontrakt värt 630 miljoner kronor.

– Långsiktigt finns det också ett intresse i Finland för OPS – Offentlig Privat samverkan – som upphandlingsmetod av infrastruktur. Det tycker vi är spännande och undersöker vidare, säger Anders Danielsson.

Försiktigt uppåt i Danmark

Sveriges Byggindustrier gör varje år en prognos om det nordiska byggandet. I den senaste prognosen som kom i december 2015 beskrevs Sverige, Island och Norge som länder med hög takt i byggandet, medan Finland och Danmark hade det trögt. Danmarks byggkonjunktur har dock pekat uppåt i år, om än lite försiktigt. Arbetsmarknaden pekar uppåt, priserna på bostäder går upp, man har historiskt låg inflation och privatkonsumtionen ökar. Samtidigt går den ekonomiska återhämtningen ganska långsamt och man har även internationell osäkerhet att ta hänsyn till.

– Men bostadsbyggandet har börjat öka lite grand, det byggs mycket i Köpenhamn, Århus och Ålborg, säger Bo Sandberg, chefsekonom på Dansk Byggeri.

Dessutom har en omorganisation av Danmarks regionindelning 2007 gjort att man har lagt ner mindre sjukhus och bygger fem så kallade supersjukhus i Danmarks nya regioner, vilket är stora projekt.

– Några av dessa byggen är redan påbörjade, andra är på planeringsstadiet, säger Bo Sandberg.

Delar samma frågeställningar

De nordiska ländernas motsvarigheter till Sveriges Byggindustrier möts med jämna mellanrum för att prata om gemensamma frågor. I veckan träffas de i Helsingfors och där kommer man bland annat samla in underlag för nästa års byggkonjunktur som Sverige sammanställer.

– Det ger en hel del att mötas och jämföra erfarenheter mellan de nordiska länderna. Vissa saker tror man är problem vi bara har i Sverige, men så märker man att andra länder delar samma frågeställning. Alla representanter brukar till exempel få höra att det byggs för lite i landet, säger Johan Deremar, nationalekonom som brukar representera Sveriges Byggindustrier på dessa möten.

Enligt Johan Deremar finns det utifrån de signaler han fått inget som tyder på att byggkonjunkturen håller på att mattas av i Norge eller Island där det byggs mycket.

– Men Norge påverkas av att oljepriset sjunkit vilket gör att det är lite lägre tempo där än tidigare, säger han.

På Island man har ännu inte hämtat sig från den ekonomiska krisen 2009 men där startas ändå nu allt fler byggprojekt.

– Många har flyttat från Island, vilket gett ännu lägre tillväxt, men nu börjar de flytta tillbaka. Och dessutom har turismen ökat när valutan devalverats, så man har fått bygga många hotell, säger Johan Deremar.

Hur stor roll spelar konjunkturen i de andra nordiska länderna egentligen för byggbranschen i Sverige?

– Finland spelar viss roll eftersom vi har stora företag som NCC och Skanska som arbetar i båda länderna, men det land som spelar störst roll för oss är Norge. Är det dåliga tider här – men bra i Norge – så åker svenska byggarbetare ofta dit och jobbar. Men nu har den norska kronan fallit något och det innebär att svenskarna söker sig hem igen. Det är bra för vår kompetensförsörjning eftersom vi just nu har högtryck i byggbranschen, säger Johan Deremar.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev