Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Byggservice mest illa ute

Publicerad: 20 mars 2020, 10:40

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

21 procent inom bygg har varslat eller planerar att göra det uppger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.


Byggföretagens medlemsrådgivning går varm. Vad branschföretagen undrar över denna vecka har varierat dag för dag, timme för timme meddelar vd Catharina Elmsäter-Svärd.

– I början av veckan handlade frågorna mycket om korttidsarbete och permitteringar efter regeringens presskonferens om det, säger hon.

De senaste dagarna har det gått över till att vara mer entreprenadjuridiska frågor.

– De som jobbar inom byggservice och har avtal där de ska göra jobb inne på till exempel äldreboenden undrar vad som gäller när de inte längre får komma in.

Även materialleveranser har börjat ställa till en del problem. Den som blir förhindrad i sitt uppdrag ska då skicka in en hindersanmälan skyndsamt.

– Där har tyvärr många företag som gjort det fått ganska otrevliga mejl tillbaka från bland annat kommuner och kommunala bolag. Beställarna har ifrågasatt och undrat hur de verkligen kan veta om det har med Corona att göra, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

En undersökning av alla branscher som Svenskt Näringsliv gör, där Byggföretagen ingår, var klar igår. Det är än så länge ett internt arbetsmaterial men Catharina Elmsäter-Svärd berättar vad som kom fram gällande bygg.

– 21 procent av de som svarat inom bygg uppgav att de varslat eller planerar att göra det.

25 procent upplevde likviditetsproblem i viss mån och 39 procent hade till viss del störningar i leverans och produktion.

– Bygg är inte riktigt så illa ute som en del andra branscher just nu. Inom bygg så är det byggservice som harv det tuffast, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

I Byggföretagens egna kontakter med medlemmarna konstateras att intresset varit långt större för att få gå vidare snabbt med korttidspermitteringar än erbjudandet om anstånd kopplade till likviditetsproblem och skattekontot.

– Eftersom företagen måste ge en säkerhet om att de kommer att kunna betala tillbaka lånet så är det få som känner att de kan lova det. Dessutom är räntan hög. Hoppas att regeringen kan ändra på det då detta berör främst mindre företag, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.