Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Dålig byggkonkurrens en myt

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Byggbranschen har betydligt bättre konkurrens är vad som ofta antas.
I alla fall om man ska tro på Svenskt Näringslivs konkurrensindex, som nu presenteras för andra året. Undersökningen jämför konkurrensen i åtta konsumentnära branscher utifrån elva olika kriterier och byggbranschen hamnar då på en fjärdeplats med ett betyg strax över medel.

- Det här visar att bilden av byggbranschen som en sektor med väldigt dålig konkurrens inte stämmer. Konkurrensen i branschen är i själva verket ganska hygglig och kanske kan den här rapporten bidra till att slå hål på myten, säger Lars Jagrén, chefekonom på Sveriges Byggindustrier.

Förändringarna på listan är små sedan förra året men byggbranschen klättrar en placering och går därmed om telekombranschen. Telekom har i år fått ett betydligt sämre resultat än året innan och är den enda branschen med en riktigt tydlig förändring.

Med byggbranschen menas i undersökningen både entreprenörsleden och byggmaterialbranschen. Produktion av och handel med byggvaror drar upp betyget medan byggentreprenörer och installatörer hamnar något under medel.

- Det som drar ner betyget är den låga utlandskonkurrensen och den stora illojala konkurrensen, det vill säga svartsektorn. Det uppfattas som negativt för konkurrensen eftersom det slår ut seriösa aktörer, säger Lars Jagrén.

Kostnadsutvecklingen har varit högre än konsumentprisindex och även detta drar ner betyget. Däremot har byggsektorn mindre företagskoncentration än många andra branscher. Det gäller framför allt inom materialbranschen, men - kanske lite förvånande - även bland entreprenörsföretagen är jättarnas dominans mindre påtaglig än genomsnittet.

- Nästan alla branscher har fyra eller fem riktigt stora och dominerande aktörer. De stora byggbolagen är trots allt inte så dominerande som man kan tro, säger Jagrén.

Av branscherna i undersökningen är konkurrensen klart bäst i beklädnadsbranschen - inte så förvånande med tanke på den omfattande importen från lågprisländer. Sämst är konkurrensen inom hälso- och sjukvård.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.