Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Dämpad tillväxt inom bygg

Publicerad: 29 April 2008, 13:58

Tillväxten i byggindustrin har dämpats påtagligt. Det visar Konjunkturinstitutets senaste barometer.– Men det handlar inte om någon minskning av själva byggandet utan bara av tillväxttakten. Den är lägre än på länge, men man ska inte stirra sig blind på det, säger Roger Knudsen, chef för Konjunkturbarometern på Konjunkturinstitutet (KI).


Allt fler hushåll ser dystert på ekonomin, trots att läget i svensk ekonomi fortfarande är starkare än normalt, enligt Konjunkturinstitutets barometer.

Den månatliga undersökningen bygger på frågor direkt till företagen om deras verksamhet. Inom byggsektorn handlar de till exempel om byggande, orderingång och orderstock, anbudspriser, sysselsättning och förväntningar.

Under april månad är byggindustrin den bransch som sticker ut. Tillväxten har dämpats påtagligt.

– Det är färre företag som uppger ökat byggande, säger Roger Knudsen, chef för Konjunkturbarometern på Konjunkturinstitutet.

Han betonar dock att läget inom byggsektorn fortfarande är mycket starkt. Ingen annan bransch uppvisar så starkt läge som bygg, enligt Roger Knudsen.

– Det andas stabilt lång väg. Läget är fortfarande väldigt bra. Den avstanning som sker, sker från väldigt höga nivåer och det handlar inte om någon minskning av själva byggandet utan bara av tillväxttakten. Den är lägre än på länge, men man ska inte stirra sig blind på det, säger Roger Knudsen.

Han vill inte skilja ut något särskilt produktionsområde.

– Mellan tummen och pekfingret så skiljer det sig inte nämnvärt mellan bostadsbyggande, anläggning och roads. Bilden är sig tämligen lik. Möjligen ser det något mörkare ut för bostadsbyggarna på ett års sikt. Det syns också på prissänkningar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.