Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Dansk byggeri: Konjunkturen fortsätter nedåt

Publicerad: 22 oktober 2012, 08:57

Den danska ekonomin står still och byggandet backar från sin redan rekordlåga nivå. Det är huvuddraget i Dansk byggeris senaste konjunkturanalys som Finn Bo Frandsen presenterade för några veckor sedan.


De danska problemen har sin källa några decennier tillbaka i tiden.

Finn Bo Frandsen, ekonom på Dansk Byggeri, backar bandet till ett tufft danskt 1980-tal med ett betalningsunderskott på drygt 5 procent och ett krispaket, den så kallade ”kartoffelkuren” som lanserades av statsminister Poul Schlüter hösten 1986. Skatterna höjdes och på bostadslånesidan övergavs det tidigare systemet som baserades på paritetslån och ränteavdrag.

De nya mixade lånen innebar att det blev mycket dyrare än tidigare att köpa bostäder. Bostadspriserna föll kraftig och parallellt med det rasade också det danska bostadsbyggandet.

– Sedan kom Poul Nyrup Rasmussen som gjorde det möjligt att konvertera de nya, mixade lånen till billigare lån. Detta, tillsammans med en uppåtgående global konjunktur fick fart på bostadsbyggandet i slutet av 1990-talet, säger Finn Bo Frandsen.

– Räntorna föll och de kortare bostadslånen gjorde att priserna fortsatte stiga och bostadsbyggandet fortsatte att öka. Det hela kulminerade 2006. Sedan gick proppen ur hela marknaden. Det fanns en klar spekulationsaspekt. Utbudet var under 2006/07 större än efterfrågan. Det var en bubbla som brast och säljtiden var uppe i rekordnivåer, över hela Danmark.

Det började vända en aning under 2007, men sedan kom finanskrisen och Danmark drabbades av en konkursflod – framför allt inom byggbranschen.

– De stora bolagen har klarat sig med nöd och näppe, men mindre och mellanstora byggbolag har drabbats hårt av konkurser. Konkurrensen på den danska marknaden är extremt tuff och kanske har det helt enkelt varit för många aktörer på banan, säger Finn Bo Frandsen.

Sysselsättningem på den danska bygg- och anläggningsmarknaden rasade från 181 000 sysselsatta 2007 till 140 000 tre år senare.

Regeringen har lanserat ett stimulanspaket, den så kallade ”kickstarten” som primärt går ut på att få fart på det kommunala byggandet.

– När vi var mitt i bostadsboomen så saknades arbetskraft. Då, runt 2006/07, fanns det uppskattningsvis 20 000 byggarbetare från Tyskland, Polen, Baltikum och Sverige på den danska marknaden. Det är något vi får vänja oss vid. Arbetsmarknaden har blivit internationell. EU:s inre marknad har börjar fungera, säger Finn Bo Frandsen.

Men det är som sagt dystert på den danska marknaden och ekonomin fortsätter att stå stilla. Prognoserna för byggandet i år och nästa år är fortsatt dystra. Det enda som sticker ut positivt är det offentliga, kommunala byggandet och anläggningsbyggandet med en serie större projekt på gång eller i pipeline.

– Tyvärr räcker det inte för att kompensera för de svaga volymerna inom det privata byggandet och bostadsbyggandet, säger Finn Bo Frandsen.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.