Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Dansk smitta plågar Malmö

Publicerad: 19 september 2013, 12:44

I Stockholm och Göteborg börjar det vända uppåt. Men i Malmöregionen ser det nattsvart ut. Det är bostadsbyggandet som fortfarande går på tomgång. Här talar man om den ”danska smittan” och om frånvaron av större statliga satsningar på infrastruktur i södra Sverige som annars skulle ge ringar på vattnet.


Normalt ligger bygginvesteringarna i Malmö/Lund på ungefär 30 miljarder kronor. Nu ligger nivån snarare runt 25 miljarder.

Boven är bostadsbyggandet. Trots att det är gott om stora byggkranar i centrala Malmö så är nyproduktionen fortfarande svag.

Byggföretagen kämpar med varsel och uppsägningar och det är fortsatt tufft för lärlingar att få platser.

Bostadsbyggandet är en avgörande faktor för temperaturen på byggmarknaden och för sysselsättningen i branschen. I SCB:s halvårsstatistik för byggstartade bostäder så börjar det se ljust ut på sina håll. I Storstockholm syns en påtaglig ökning – plus 66 procent – jämfört med de sex första månaderna 2012. I Göteborg pekar också pilarna uppåt och totalt för hela landet är ökningen 33 procent

Men i Malmö är läget kärvare. Här föll byggstarterna med 60 procent.

– Förhoppningsvis har vi slagit i botten. Det är kämpigt. Vi har stora projekt som snurrar som Malmö Live, Malmö högskola och Maxlab IV i Lund. Men det är bostadsprojekten som skapar jobb i sektorn och där är det fortfarande rätt dött, säger Anders Gärdsmark, chef för Sveriges Byggindustrier Syd.

– Jag saknar en stor infrastruktursatsning, ett Skånepaket ungefär som vi ser i Göteborg och Stockholm. Det är lätt att glömma att merparten av det svenska exportgodset strömmar genom Skåne, säger Anders Gärdsmark.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 4-5 i Byggindustrin 29/2013 som är ute den 20 september. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.