Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Danskar hittar byggjobb i Sverige

Publicerad: 9 januari 2012, 09:08

Danska byggnadsarbetare kan få jobb i Sverige. Men det är svårt för lärlingar att söka sig en plats på andra sidan Öresund.


Det är brist på byggnadsarbetare, tekniker och ingenjörer i Sverige. Men i Danmark är det överskott. Nu försöker arbetsförmedlare på båda sidor Öresundsregionen få danska byggare att åka över sundet och täppa till bristen.

Leif Möller som är byggsamordnare på arbetsförmedlingen i Malmö har tillsammans med sin kollega Kim Bentzén på jobbcenter i Köpenhamn rest runt i Öresundsregionen och berättat om behoven och möjligheterna. Initiativet har lett till att ett tiotal danskar har fått jobb på svenska byggföretag i Malmö-Lund-regionen.

Tidigt i våras kom det signaler om brist på arbetskraft i Skåne, samtidigt som byggbranschen backade i Danmark.

– Då började vi tillsammans besöka byggföretag och hittills har vi varit runt på omkring femton företag i Malmö och Lund och informerat om danska yrkesarbetare, säger Leif Möller.

Men medan utbildade byggnadsarbetare har möjlighet att få jobb i Sverige, är det inte lika lätt för lärlingar som söker sig över Öresund.

Det framkom när man vid ett svensk-danskt seminarium i Malmö diskuterade byggarbetsmarknadens framtid. Nu överväger politikerna i både Malmö och Köpenhamn att använda sociala klausuler och ställa som krav vid upphandling att anbudsgivare erbjuder lärlings- och praktikplatser. Förhoppningarna är att en diskussion mellan kommun och fack ska leda till en lösning någon gång under nästa år.

– Det är ett stort bekymmer att lärlingar inte kommer in på arbetsmarkanden. I Sverige och Danmark får de inte heller ta med sina lärlingsår till grannlandet, säger Leif Möller.

För att få sitt yrkesbevis ska en svensk byggnadsarbetare efter utbildningen ha arbetat som lärling på ett företag i två år. Men i dag är det inte möjligt för en svensk lärling att till exempel välja mellan Skanska i Sverige eller Skanska i Danmark. Tiden i Danmark tillgodoräknas inte i Sverige och vice versa.

Orsaken är att utbildningssystemen ser olika ut i de båda länderna och det är branschorganisationernas sak i respektive land att lösa problemet.

– Norge och Sverige har sedan länge en överenskommelse där man godkänner yrkeskompetens rakt över. Det hoppas jag kan bli verklighet mellan Danmark och Sverige också. Men om utbildningen skiljer sig och man vill arbeta i Sverige som yrkesarbetare kan man ansöka om ett erkännandeintyg i byggnadsindustrins yrkesnämnd, vilket motsvarar vårt yrkesbevis, säger Leif Möller.

Informationen till företag och arbetssökande måste bli bättre, anser han. A-kasseregler liksom olika skatte- och pensionsregler är också hinder för en rörlig och gemensam arbetsmarknad i Öresundsregionen. Många vågar helt enkelt inte ta klivet.

Leif Möller säger att över lag är danskarna positiva till att arbeta här och nyfikna på Sverige.

– Tyvärr mattas just nu den svenska byggkonjunkturen av på grund av bankernas lånetak och det ekonomiska läget i större delen av Europa. Inga varsel har lagts men den allmänna känslan är att man flyttar fram projekten.

– Men vi fortsätter oavsett låg- eller högkonjunktur, det här projektet är en del av vårt arbete för att öka rörligheten i Europa. I förlängningen är alla vinnare på ett utbyte. Ska vi hävda oss globalt måste vi samarbeta och ha likadana regler, säger Leif Möller.

CHRISTINA ADLERS - red@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News