torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

De gör miljardvinster när trävarupriserna rusar

Publicerad: 16 september 2021, 10:34

Medan trävarupriserna har skjutit i höjden.

Foto: Mattias de Frumerie

Entreprenörer och beställare i byggbranschen svettas över de kraftiga prishöjningarna på byggmaterial. Samtidigt har en annan bransch haft ovanligt goda tider.

Ämnen i artikeln:

träMoelvenbyggkonjunkturbyggmaterial

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Byggmaterialpriserna fortsatte att öka dramatiskt i augusti och framför allt är det trävaror som står för ökningen. Samtidigt har de stora skogsbolagen miljardvinster på prisökningarna.

Färsk statistik från SCB visar att den kraftiga prisökningen för byggmaterial höll i sig även i april. Det är fortsatt trävaror som ökar mest – 17,9 procent från juli 2021 och hela 83,3 procent från augusti i fjol.

LÄS MER: Materialpriserna fortsätter rusa – så här agerar branschen

Näst största ökningen i augusti står järn och stål för, som ökade med 1,2 procent från föregående månad och med 37,4 procent jämfört med augusti i fjol.

Foto: SCB

Men medan fastighetsägare och byggföretag svettas över de ökande kostnaderna har det varit bättre tider för de stora skogs- och trävarubolagen, som har sett sina produkter öka kraftigt i värde.

Norska träindustriföretaget Moelven gjorde sitt bästa kvartalsresultat någonsin i kvartal två 2021. Hög efterfrågan i USA, som också påverkar marknadsbalansen i Europa, drev på intäkterna som på koncernnivå ökade med nära en miljard norska kronor jämfört med samma period 2020. EBITDA-resultatet i kvartalet uppgick till 910,6 miljoner norska kronor, jämfört med 282,2 miljoner norska kronor samma period i fjol. 

Av Moelvens totala försäljning skedde nära 40 procent i Sverige.

”Högre försäljningspriser och högre produktion”

Även de svenska bolagen har haft ett bra andra kvartal. SCA ökade sitt rörelseresultat i kvartalet med 214 procent – från 600 miljoner kronor 2020 till nära 1,9 miljarder kronor i år. Kvartalet var bolagets bästa resultatsmässigt sedan man delade ut hygienproduktsdelen Essity 2017.

I bolagets sammanfattning av kvartalet noteras att ”högre försäljningspriser, högre produktion och stabilt låga kostnader inom samtliga produktområden påverkade resultatet positivt”.

Holmen bättrade också på rörelseresultatet i kvartal två – 898 miljoner kronor, jämfört med 542 miljoner samma period i fjol. Och det är trävaror som står för den största delen av kakan.

”Efterfrågan på trävaror var fortsatt hög med priser på rekordnivåer, även om flaskhalsar i försörjningskedjan stör den amerikanska husmarknaden. Vår volymexpansion i kombination med det starka marknadsläget gav ett mycket högt kvartalsresultat om 518 miljoner kronor”, skriver Holmens vd och koncernchef Henrik Sjölund i sin kommentar.

I kvartal 2 2020 uppgick resultatet från trävaruverksamheten till 218 miljoner kronor, vilket innebär att resultatet ökade med 42 procent i årets andra kvartal.

”Lönsamhet på rekordnivå”

Stora Enso bättrade på rörelseresultatet i kvartal 2 2021 till 364 miljoner euro – i runda slängar 3,7 miljarder svenska kronor – vilket är en ökning från 178 miljoner euro för samma period i fjol. Ökningen hänförs till ”högre priser och volymer, särskilt i divisionerna Biomaterials, Wood Products och Packaging Materials”.

Annica Bresky, vd och koncernchef skriver i sitt vd-ord:

”På divisionsnivå fortsätter Wood Products lönsamhet att ligga på rekordnivå, främst tack vare en synnerligen stark global efterfrågan, särskilt på sågade trävaror”.

Stora Ensos division Wood Products är Europas största producent av sågade trävaror och rörelseresultatet för divisionen uppgick i kvartal två 2021 till en miljard euro, en ökning med 286,5 procent samma period 2020.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev